Suitsuprii klassi võistlusel osaleb üle 12 000 noore

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sigaret.
Sigaret. Foto: PantherMedia/Scanpix

Tervise Arengu Instituudi poolt kümnendat aastat korraldataval võistlusel Suitsuprii klass osaleb sel aastal 761 klassi, kokku 12 630 õpilast 200 koolist.

Eelmisel õppeaastal alustas võistlust 736 klassi ja üle-eelmisel õppeaastal 840 klassi, mis oli ka konkursi ajaloo suurim osalejate arv. Võistluse edukalt lõpetanute ehk nende klasside protsent, kus kõik õpilased jäid kuue kuu jooksul suitsupriiks, on läbi aegade olnud 80 protsendi ümber. 

Suitsuprii klassi võistlus on Euroopas üks levinumaid spetsiaalselt noortele suunatud suitsetamisvastaseid ennetusprogramme ning selle mõju on hinnatud mitmete uuringutega. Õpilaste suitsust eemale hoidmiseks ei kasutata siin hirmu tekitamise meetodit, vaid hoopis soovitavat käitumisviisi ehk tunnustatakse mittesuitsetamist. Kuna teismeeas on klassikaaslaste ja sõprade mõju kõige suurem, siis peaksid mittesuitsetavad klassikaaslased mõjutama teisi suitsetamist mitte alustama või maha jätma.

Võistluses osalevad õpilased on oma allkirjaga lubanud jääda kogu võistluse perioodil oktoobrist aprillini tubakavabaks. Kui mõni õpilane hakkab võistluse jooksul suitsetama või ei suuda loobuda, siis klass langeb võistlusest välja. Võistlus on vastastikuse aususe põhimõttel, õpilased kontrollivad enda ja oma klassikaaslaste tubakavabaks jäämist ise.

Esimene suits tehakse 12-aastaselt

Viimane Eesti koolinoorte tervisekäitumise uuring (HBSC) näitab, et kui iga kümnes 13-aastane koolitüdruk suitsetab vahetevahel, siis 15-aastaselt suitsetab üks kümnest tüdrukust juba iga päev. 13-aastastest poistest suitsetab iga päev kuus protsenti, 15-aastastest aga juba 16 protsenti. Õpilaste keskmine vanus esimese sigareti läitmisel on 11,9 eluaastat.

Samast uuringus ilmneb ka positiivne trend, et suurenenud on nende 11-aastaste kooliõpilaste arv, kes ei ole suitsu proovinud. Kui aastal 2006 oli poiste seas neid 62 protsenti, siis 2010. aastal 70 protsenti ning tüdrukutel vastavalt 81,5 ja 83,3 protsenti.

Erinevad rahvusvahelised uurimused kinnitavad, et kui suitsetamist ei ole alustatud noorelt, siis tõenäosus saada täiskasvanueas regulaarseks suitsetajaks on üsna väike. Seega tuleb ka ennetusega alustada enne kui noorukid alustavad suitsetamisega eksperimenteerimist. Ennetuse eesmärgiks on suitsetamise alustamise edasilükkamine või ärahoidmine ning vältida üleminekut juhusuitsetamiselt igapäevasuitsetamisele.

Tänavune Suitsuprii klassi võistlus kestab kuni 10. aprillini 2012. Kõikide suitsupriiks jäänud klasside vahel loositakse välja 15 rahalist preemiat suurusega 320 eurot, mis on mõeldud matka, ekskursiooni või muu klassiürituse korraldamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles