Kirjastus püüab jätkuvalt süütunnet tekitades jõulukaarte pähe määrida

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõulukaardid suu ja jalgade abil maalivatelt kunstnikelt 2010. aastal.
Jõulukaardid suu ja jalgade abil maalivatelt kunstnikelt 2010. aastal. Foto: Priit Simson

Sarnaselt möödunud aastatega on ka käesoleval sügisel inimesed pöördunud tarbijakaitseameti poole seoses Suu ja Jalaga Maalivate Kunstnike Kirjastus OÜ poolt saadetud jõulukaartidega, millega on kaasas arve.


Nimetatud saadetis sisaldab eriformaadis jõulu- ja pakikaarte, järjehoidjaid, ümbrikke, tutvustavat kirja ning maksekorraldust. Tutvustavas kirjas viidatakse sellele, et postkaardid on maalitud inimeste poolt, kes on erinevatel põhjustel kaotanud võime kasutada oma käsi, mistõttu maalivad nad suu ja jalgade abil.

Kunstnike majandusliku sõltumatuse saavutamiseks palutakse jõulukaartide eest kanda 7,5 eurot Svenska Handelsbankeni AB Eesti filiaali arveldusarvele. Ümbrikus olev maksekorraldus on aga mitmed tarbijad teinud murelikuks, justkui oleksid nad sunnitud soovimatu saadetise eest tasuma.

Tarbijakaitse tuletab meelde, et kõnealuse saadetise eest ei ole inimene kohustatud maksma ega seda ka tagasi saatma. Sellekohast informatsiooni sisaldab ka ümbrikus olev tutvustav kiri ning maksekorraldus.

Kirjastuse poolt kasutatav müügimeetod ei ole paljudele vastuvõetav, kuna see on inimestele saadetud nende tahte vastaselt ning – hoolimata märkest, et ostukohustust ei ole – püütakse rõhuda inimeste südametunnistusele. Tarbijad rõhutavad oma pöördumistes, et soovivad ise valida heategevuse ning toetuste viise.

Tarbijakaitseamet on seisukohal, et analoogseid kampaaniaid ning puuetega inimeste toetusaktsioone saab läbi viia ka teisiti, mitte kasutades selleks inimestes süütunde tekitamist ning tellimata saadetiste ning maksekorralduste otse koju lähetamist.

Käesolevaga soovitab tarbijakaitseamet kõikidel saadetise saanud inimestel käituda lähtuvalt oma vabast tahtest ning mitte tunda endal kohustust antud tehingu sõlmimiseks. Kaartide ostmise või tagastamise kohustust ei ole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles