Eesti noorte taskuraha: 2,5 miljonit eurot kuus

Kaur Paves
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahakott.
Rahakott. Foto: SCANPIX

Kuigi Eesti laste käest käib igakuiselt läbi ligi kaks ja pool miljonit eurot, pole ratsionaalne rahakasutus, näiteks säästmine noorte seas kuigi levinud, rääkis KUKU raadio haridussaatele antud intervjuus Swedbanki Eraisikute Rahaasjade Teabekeskuse juht Piret Suitsu.

«Summad, mis noorte käest läbi käivad, on suured, samuti on noortel oma vanemate ostuotsustel oluline mõju, seda teavad ka ettevõtted ja reklaamimaailm, »  rääkis Suitsu. «Hinnangulistelt käib Eesti noorte käest läbi ligi 2,5 miljonit eurot taskuraha kuus, mis kulub erinevatele noortele mõeldud teenustel ja toodetele, »  rääkis Suitsu.

Tema sõnul tuleks vanematel ja koolis õpetada noori vastutustundlikult rahaga ümber käima ning reklaamipakkumisi analüüsima. «Kontroll ja planeerimine pole meie inimestele täna omane,»  nentis Suitsu, kelle sõnul on Eesti vanemate antav taskuraha võrreldav summadega, mida lapsevanemad Põhjamaades oma võsukestele annavad. «Uuringud näitavad, et kuni põhikoolini taskurahaks antavad summad, alates kümnest eurost, on vaatamata meie väiksematele sissetulekutele võrreldavad summadega, mida antakse lastele taskurahaks Põhjamaades,» rääkis Suitsu. «Gümnaasiumiealiste puhul need summad vähenevad, kuid vanemad lapsed püüavad ka ise tööl käies lisa teenida. »

Suitsu sõnul sõltuvad noored rahaliselt vanematest väga kaua. «Uuringud näitavad, et vanemad toetavad ka tööl käivaid kuni 30-aastaseid noori. On levinud niisugune tarbijalik käitumine, et kui oma raha otsas ja palgapäevani jäänud veel nädal või kui tarvis midagi suuremat osta või reisima minna, küsitakse puudujääv raha vanematelt.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles