Viimane aeg pühadeaja eelarve koostamiseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Advendiaeg juhatab sisse jõuluootuse aja, mis tähendab sageli ka suuremate kulutuste aega - tavapärastele väljaminekutele lisanduvad kulud kingitustele, kodu kaunistamisele ning pidudele. 

Olukorra vältimiseks, kus pühad pere rahakotti suure augu tekitavad, tasub teha kaks eelarvet: üks tavapäraste detsembrikuu kulude ja tulude kohta ning teine spetsiaalselt pühadega seotud kulude arvestuseks.

Detsembri eelarve koostamiseks tuleb panna kirja kuu jooksul ees ootavad vältimatud väljaminekud – teenuste arved, laenud ja liisingud, samuti kulud toidule, hobidele, spordile jne. Kui kulud kirjas, peaks võrdlema summat tuludega, nii saab teada, kas ja kui palju jääb raha  pühadeostudeks. Eelarve mugavamaks koostamiseks on tarbijaveebis Minuraha.ee üleval pere-eelarve vorm.

Edasi saab planeerida jõulude ja aastavahetusega seotud kulutusi, vastavalt sellele, kui palju eelarvest raha üle jäi või kui palju varasemaid sääste on. Aastalõpu kulude arvestamiseks on taas Minuraha.ee küljel spetsiaalne kalkulaator, kus on üles loetletud paljud pühadega seonduvad väljaminekud alates kingitustest ja jõulukaartidest lõpetades kontserdipiletite, pidude ja jõuluroogadega. Kirja tasub panna ka väiksemad ostud, näiteks postmargid ja pakkepaber. Lisaks võiks mõelda sellelegi, kas mõned kingitused või kodukaunistused saaks ise valmis teha.

Kui tundub, et raha napib, võib krediitkaart või järelmaks tunduda hea lahendus, kuid sellega tasub olla ettevaatlik. Enne laenuraha eest kingituste või aastalõpureisi ostmist peaks järele mõtlema, kas tagasimaksed on jõukohased. Kuna nii krediitkaardi kui ka väikelaenu või järelmaksu eest tuleb tasuda intressi, peaks arvutama välja sellegi, kui palju kallimaks ostetu seetõttu läheb. Näiteks SMS-laen pole sellest vaatevinklist kindlasti hea idee – intress teeb kingid lihtsalt palju kallimaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles