Kuidas hoida lemmiklooma närilistele pandud mürgi eest?

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rott.
Rott. Foto: SCANPIX

Närilistele tuleks mürki panna sellise arvestusega, et koduloomal ei oleks võimalik seda kätte saada või vähemalt vähendada sellist riski ja kasutada selleks spetsiaalseid söödamajasid, rääkis näriliste tõrje ekspert Heiki Kruusalu.


Teise variandina tõi Kruusalu Vikerraadio saates «Aiatark» välja võimaluse, et mürgi panemiseks võib kasutada ka mustaveetorusid: «Lõigata parajad jupid ja sinna sisse panna, et koduloom seda kätte ei saaks.»

«Teine reegel oleks see, et korraga tuleks vähe välja panna ja sagedasti kontrollida ning vajadusel lisada. Sellisel juhul me saaksime õigel ajal jaole, kui koduloom on mürgi ikkagi kätte saanud,» soovitas ta.

Väikene kogus näriliste mürki kassile või koerale ei tee mehe sõnul veel midagi, kuna tänapäevaste rotimürkide kontsentratsioon on rehkendatud roti kehakaalu peale. «Et mis roti juba tapab, siis see veel kassi või koera ei tapa, mistõttu seda peakski korraga vähe välja panema,» möönis Kruusalu.

Mees soovitas mürgi panna välja juba sügisel, kui närilised alles hakkavad tuppa kolima. See tuleks panna samuti torujupi sisse väljapoole maja seinte äärde. Nii saavad nad oma doosi juba väljast kätte ning probleem, et nad tuppa tulevad, muutub väiksemaks.

Lisaks soovitas mees kasutada võimalusel lõksu, kuna sellisel juhul pole kodulooma mürgitamise ohtu üldse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles