Galerii: vaata, kuidas teha tunniga kaunis jõulupärg

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõulupärg on valmis.
Jõulupärg on valmis. Foto: Peeter Langovits

Kuuseokstest jõulupärja valmistamine on lihtne ja ei võta algajalgi kuigi palju aega, näitas nädalavahetusel Hansaplanti aianduskeskuses toimunud koolituselt saadud kogemus.



Kui vahendid ja materjal varutud, läks paarikümnesentimeetrise läbimõõduga pärja tegemiseks nii täiskasvanutel kui lastel ligikaudu tund. Pikemaks venis ehk nende tööaeg, kes olid pärja kaunistamisel väga nõudlikud.

Kuna jõulupärja tegemiseks pole vaja ka väga kalleid või haruldasi tööriistu, tasub selle tegemist ise kodus kindlasti proovida. Pikemat järelemõtlemist nõuab ainult okste valik. Kuuseokstega on kõige hõlpsam – kel omal mets lähedal, saab sealt vajaliku koguse tuua, lisaks müüakse neid ka aianduskeskustes ja turulgi.

Samas tuleb kuuseokste puhul leppida sellega, et okkad kriimustavad käsi. Seetõttu ei ole kuusk pärja materjaliks kuigi hea näiteks lastele või tundliku nahaga inimestele. Tömpide otstega on aga nuluokkad ning nulg sobib pärja jaoks väga hästi, sest püsib kuusega võrreldes ka kauem ilus.

Lisaks pakkusid koolitajad pärjamaterjalina välja jugapuu. Pärg tuleb sellest väga ilus, okkad ei torgi ja oksad pole vaigused. Samas ei julge jugapuust pärja meisterdamist kellelegi soovitada, sest taim on mürgine.

Kõige mürgisemaks peetakse jugapuu marju, kuid mürgised on ka oksad ja okkad. Kui jugapuu materjaliks siiski valida, peab pärjast eemale hoidma lapsed ja koduloomad ning pärast meisterdamist tuleb käed korralikult puhtaks pesta. Veel sobivad jõulupärgade valmistamiseks männioksad, kanarbik, pohla- ja mustikavarredki.

Jõulupärgi müüakse ka aiakauplustes, turgudel ja lillepoodides ning näiteks Bauhofi poed küsivad ühe seade eest kümme eurot. Selle hinnaga võrreldes tuleb pärja kodus valmistamine kindlasti odavam ja seda eriti siis, kui oksad aiast või metsast ise tuua.

Kui oksad poest osta, kulub materjali peale mõni euro (Hansaplantis kotitäis jugapuu või nulu oksi neli eurot). Kuuseoksad on reeglina odavamad. Tallinnas keskturul maksid korralikud kuuseoksad eile 30 eurosenti tükk, pärja saab valmis kolme-nelja oksaga ehk umbes ühe euroga.

Kõige kulukamaks võivad pärja tegemisel osutuda kaunistused, mida leidub poodides väga suures valikus. Samas võib kaunistused samuti oma kätega valmis meisterdada või kasutada käbisid, kuivatatud marju ja kapinurka seisma jäänud kunstlilli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles