Kui palju sina hakkad pensioni saama?

Mikk Salu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Kui praegu saavad kõik enam-vähem ühesugust pensioni, siis tulevikus on pilt kirjum. Umbes 100 000 tulevikupensionäri sissetulekud on aga  väiksemad kui praegustel pensionisaajatel.


Eesti pensionisüsteemist rääkides keskendutakse tavaliselt rahanduslikule jätkusuutlikkusele – kas riigil ikka on piisavalt raha, et ka tulevikus lubatud mahus väljamakseid teha. Senised arvutused näitavad, et on küll.

Hoopis vähem tähelepanu on aga pälvinud küsimus, milline on pension 30 aasta pärast? Kui palju me kätte saame? Vastust otsides tuleb aga välja Eesti pensionisüsteemi üks varjatud külg: kui praegu saavad kõik pensionärid enam-vähem ühesuguse summa, siis 30 aasta pärast on käärid kasvanud suureks.

Meil on kolmandik neid, kes võivad nautida head «Saksa stiilis» pensioni koos lõunamaareiside ja suvekoduga, kolmandik neid, kes elavad samal tasemel nagu praegused pensionärid, ja kolmandik neid, kes hakkavad saama pensioni (suhteliselt) isegi palju vähem kui praegused pensionärid.

Vaata graafikut! Seal näidatud pensionite väljaarvutamine pole lihtne, sest pensioni suurust mõjutavad mitmed hüpoteetilised tegurid: milline saab olema palgakasv, töötus, pensionifondide tootlikkus, kuid veidikene lihtsustades saab seda siiski teha.*

* Arvutamise aluseks on sünniaasta 1975 ja pensionile mineku eaks 65. eluaasta. Arvestuslikult on riigi keskmine palk 2040. aastal 3471 eurot (bruto), teise samba pensionifondide keskmine aastatootlus on olnud neli protsenti.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles