Aastalõpureiside järele on suur nõudlus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarbijakaitseamet kuulutas 21. märtsil välja reisibüroo GoldTravel OÜ maksejõuetuse.
Tarbijakaitseamet kuulutas 21. märtsil välja reisibüroo GoldTravel OÜ maksejõuetuse. Foto: SCANPIX

Kuigi jõulud on tavapäraselt aeg, mis veedetakse kodus pere seltsis, ilmneb reisifirmade müügi­tulemustest, et üha rohkem eestimaalasi kipub detsembri lõpus ka välismaale.

Nii on näiteks suurtel reisifirmadel, nagu Novatours ja Estravel, praegu detsembrikuistele reisidele pakkuda vaid üksikuid kohti.

«Tänavu on jõuluperioodi reisimüük üsna aktiivne, paljud päikesereisid on juba välja müüdud,» ütles Estraveli tootjasuhete juht Katrin Samlik. «Sihtkoha, aja ja majutuse suhtes paindlikum olles on aga võimalik veel reise leida.»

Põhjusi, miks inimesed just jõuluperioodiks reise planeerivad, on mitu: see on võimalus pühi teistmoodi tähistada ning siis on ka koolivaheaeg. Koolivaheaeg on aga Samliku sõnul sageli perede jaoks ainuke võimalus koos reisida.

Kõrgemad hinnad

Kuna nõudlus on suur, tuleb aastalõpureisi puhul arvestada ka mõnevõrra kõrgemate hindadega, samuti tuleb reis varakult osta. Novatoursi tegevjuht ja juhatuse liige Andree Uustal ütles, et nemad panid talvehooaja reisid müüki juba juuli keskel.

Nii Estraveli kui Novatoursi andmetel armastavad eestimaalased ka pühade ajal traditsioonilisi soojamaareise: Kanaarid, Egiptus, India, Tai. Egiptuse puhul on küll märgata pisut ettevaatlikumat suhtumist. «Selle põhjuseks on pinev poliitiline olukord riigis.
Kuurordipiirkonnad on hetkel küll rahutustest puutumata,» ütles Samlik.

Uustal lisas, et enamasti valivadki koos perega puhkavad eestimaalased sihtkohaks juba teada-tuntud paigad.

Keskmised reisipaketi väljaminekud on ligi 550–700 eurot täiskasvanu kohta ning 350–400 eurot lapse kohta. Mullu samal ajal olid keskmised reisikulud 7000–8000 krooni täiskasvanu kohta ja 4000–5000 krooni lapse kohta. See tähendab, et pisut on keskmised hinnad tänavu kõrgemad.

Päris seisma ei jää jõulude ajal ka siseturism. «Näiteks pakuvad tänavu inimestele huvi Leigo jõulukontserdid ning Viljandi ja Tartu aastavahetuspaketid,» nentis Samlik. «Igal aastal ostetakse meilt jõuluvana kingikotti ka usinalt Eesti spaade kinkekaarte.»

Saunalavalt lumehange?

EASi veebileht puhkaeestis.ee soovitab kodumaal aastalõppu nautides eelkõige talisporti teha, kultuurisündmustest osa võtta, jõuluturgusid külastada ja proovida, mis tunne on saunalavalt lumehange hüpata. Kuna praegune ilm viitab pigem lumevaesele talvele, võib nende soovituste järgimine siiski keeruliseks osutuda.

«Loomulikult tähendab õige talv Eestimaal ka lund ja paljude lumega seotud turismiatraktsioonide omanike aktsiate kontrollpakk on ilmataadi käes,» kommenteeris EASi turismiarenduskeskuse direktor Tarmo Mutso.

«Samas on ettevalmistused hooajaks tehtud ja seda kõike tuleb varakult tutvustada,» jätkas ta. «Üldjuhul on ettevõtjad ilmariskiga arvestanud ja mõelnud ka alternatiividele.»

Mutso sõnul leidub Eestis tegemist ka lumevaesel talvel, pühade ajal on väga palju igasuguseid üritusi ning näiteks spaaliidu sünnipäeva raames pakub mitu Eesti spaad teenuseid kampaaniahindadega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles