Abiellujad võivad pääseda abieluvaralepingu sõlmimisest

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seksinäljas Korea mehed said seadusliku õiguse naisi pettusega voodisse meelitada.
Seksinäljas Korea mehed said seadusliku õiguse naisi pettusega voodisse meelitada. Foto: Caro / Scanpix

Suure pahameeletormi põhjustanud kava kaotada seadusjärgne abikaasade ühisvarasuhe ja asendada see vara jagamise kohustusega, ei pruugi teoks saada, sest justiitsministeerium on parlamendile pakkunud välja kompromissvariandi.


Justiitsministeerium saatis riigikogu õiguskomisjonile perekonnaseaduse eelnõu asjus kompromissvariandi, mille kohaselt peab tulevane abielupaar juba abiellumisavalduse tegemisel valima, milline varasuhe neile tulevikus kohalduma hakkab, selgitas justiitsministeeriumi eraõiguse talituse nõunik Andra Olm Postimees.ee'le.

«Erinevus eelnõu varasema teksti ja nn kompromissettepaneku vahel seisneb selles, et esimesel juhul oli juurdekasvuühisus abiellumisel automaatselt kohalduv varasuhe, kuid nüüd automaatselt kohalduvat varasuhet enam ei ole,» kinnitas ta.

Segaduse puhul lähtutakse ühisvara põhimõttest

Olm lisas, et kui abikaasade tahet ei peaks olema mingil põhjusel võimalik tuvastada, näiteks avaldus on vigaselt täidetud ja ekslikult perekonnaseisuametniku poolt sellisena vastu võetud, siis lähtutakse ühisvara põhimõttest.

«Valiku teadlik mittetegemine ei ole siiski võimalik,» toonitas ta.

Olm toonitas, et justiitsministeerium ei ole kunagi soovinud ühisvarasuhet kaotada.

«Perekonnaseadus reguleerib abikaasade varalisi suhteid ja vararežiimidena on nii eelnõu varasemas kui ka värskelt välja pakutud variandis abikaasadel võimalik valida ühisvarasuhte, lahusvarasuhte ja nende segavariandi ehk juurdekasvuühisuse vahel,» selgitas ta.

Erinevad võimalused

Olmi sõnul tähendab ühisvarasuhe abikaasade kohustust teha tehinguid abielu kestel soetatud varaga ehk nn ühisvaraga vaid ühiselt või teineteise nõusolekul ning abielu lõppemisel tuleb ühisvara jagada.

Lahusvarasuhte korral kuulub abielu kestel soetatud vara sellele abikaasale, kelle nimele see osteti. Abikaasad võivad oma varaga tehinguid teha teineteisest sõltumatult ja abielu lõppedes ei ole vaja ühisvara jagada, kuna seda ei teki.

Juurdekasvuühisus on segu kahest eelnevast, kus abielu kestel võivad abikaasad küll teineteisest sõltumatult kogu varaga (välja arvatud perekonna kodu) tehinguid teha, kuid abielu lõppemisel jagatakse kogu abielu jooksul soetatud vara väärtus pooleks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles