Tallinnas on põhitoit odavam kui Riias

Eve Kruuse
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pm

Mootorikütuse hinnad Eestis on langenud vähem kui teistes Euroopa riikides. Toidukaupade hinnad püsivad enamikus euroliidu pealinnades aastatagusest kõrgemad, Tallinnas on need eelmise aasta tasemel.


Eesti Konjunktuuriinstituudi andmeil on mootorikütuse hinnad Eestis langenud vähem kui teistes Euroopa riikides. Kui keskmiselt odavnes bensiin 95E Euroopa pealinnades aasta jooksul 14 protsenti ja diislikütus 9 protsenti, siis Eestis vastavalt 10 protsenti ja alla 6 protsendi.



Kesk- ja Põhja-Euroopa hinnatasemest jäävad meie mootorikütuse hinnad madalamaks, kuid hinnavahe on vähenenud. Näiteks diislikütus on Tallinnas 5 protsenti odavam kui Helsingis, bensiin 95E aga 27 protsenti odavam (detsembris 2007 vastavalt 24 ja 30 protsenti).



Kuigi Eesti Konjunktuuriinstituudi andmeil on alates suvest 2008 toidukaubad Euroopa pealinnades odavnenud, ei ole hinnalangus olnud nii suur kui buumiaegne hinnatõus.



Vaatluse all olnud 12st euroliidu pealinnast oli toidukaup detsembris kalleim Roomas ja odavaim Prahas. Kui 2007. aasta teisel poolel olid toidukaubad Tallinnas kallimad kui Riias ja Vilniuses, siis praegu on kolmest Balti riigist toidukaupade hinnad madalaimad just Tallinnas.



Seda eelkõige tänu sellele, et Eesti kauplustes alanesid hinnad mullu enam kui Lätis ja Leedus. Eriti on odavnenud linnuliha ja munad ning osa piimatoodetest, köögi- ja puuviljadest.



Eestis on teiste Euroopa pealinnadega võrreldes endiselt suhteliselt kallis nisujahu, kartul, kodumaine pikk kurk, šokolaad, rapsiõli, hallitusjuust ja pärast mulluseid aktsiisitõuse ka õlu. Suhteliselt soodsalt saab meie suurtest toidukauplustest aga kohvikoort, jogurtit, viinereid, broileriliha, porgandit, kapsast, sibulat, banaane, joogivett ja lõhefileed.



Tallinna supermarketites olid 2008. aasta lõpuks põhitoidukaubad 30 protsenti odavamad kui Pariisis ja Roomas, 20–25 protsenti odavamad kui Helsingis ja Stockholmis ning kuni 10 protsenti odavamad kui Riias. Samas olid need 10–20 protsenti kallimad kui Prahas ja Vilniusega samal tasemel.



Eesti Konjunktuuriinstituut viis hinnauuringu läbi 1.–7. detsembrini 2008 tosina euroliidu riigi pealinna supermarketis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles