Külmetusravimid kujutavad väikelapsele ohtu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Perearst soovitas peagi 3-aastaseks saaval Doris Poomil piinava köha leevendamiseks Sudafedi võtta.
Perearst soovitas peagi 3-aastaseks saaval Doris Poomil piinava köha leevendamiseks Sudafedi võtta. Foto: Toomas Huik

Arstide sõnul sirutavad vanemad juba lapse kerge külmetuse korral käe ravimipurgi järele, rohtudega liialdamine võib aga tervist rikkuda.


Peagi kolmeseks saava Doris Poomi vanemad andsid üleeelmisel nädalal perearsti soovitusel lapsele esimest korda Sudafedi, sest tüdrukut piinas köha.

«Lapsele see eriti ei maitsenud, aga neli-viis korda võttis,» rääkis isa Tõnis Poom. Arsti nõuandeta poleks vanemad lapsele köhasiirupit andnud, siiani on hakkama saadud tavaliste koduste vahenditega – rohke vedeliku ja taimeteega.

«Alla 2-aastastele ei tohi niinimetatud külmetusravimeid üldse anda,» ütles Tartu Ülikooli kliinikumi ägedate infektsioonide osakonna vanemarst Eda Tamm. Vanemate laste puhul soovitab ta täpselt järgida annustamise juhiseid.

Külmetusrohtude all mõeldakse nohutilkade, köha- ja nohusiirupite ning gripiteedena tuntud ravimeid, millega apteekide letid on üle ujutatud. Sageli saab neid osta retseptita.

Spetsiaalselt lastele mõeldud ravimeid võib nende hulgas üles lugeda aga ühe käe sõrmedel. «Neid peaaegu et pole, sest ravimiuuringuid ei taha keegi laste peal teha,» nentis Tamm.

Tema sõnul on pakendiinfos reeglina ka märgitud, et rohi ei sobi näiteks imikutele. Kuid see olevat kirja pandud üsna tagasihoidlikul ning peaaegu soovituslikul moel.

«Vanemad mõtlevad, et mis seal ikka, kui üle kaheaastasele tohib anda näiteks 5 ml rohtu kolm korda päevas, siis väiksemale annan 3,5 ml päevas,» selgitas Tamm.

Lapsele antakse näiteks nii pseudoefedriini kui ka rögapärssijat sisaldavat ravimit ning sama toimeainega gripiteed. «Üleannustamine võib aga põhjustada südame rütmihäireid või hingamise seiskumise,» selgitas Tamm üledoseerimise riske.

Kui alla kaheaastastele ei tasu külmetusravimeid üldse anda, siis vanematel lastel tuleb eelistada ühte kindlat toimeainet sisaldavat ravimit ning jälgida juhiseid. Enne apteeki tormamist soovitab Tamm konsulteerida perearstiga.

«Mida vähem erinevaid siirupeid kasutada, seda parem. Ning imikule ei mingeid ravimeid,» kinnitas ka Tallinna lastehaigla lastearst Urve Putnik.

Putniku sõnul peaks ravi olema hoopis toetav, lapsele tasub siirupi asemel anda rohkelt vedelikku, puhastada nina füsioloogilise lahusega ja tõsta pea magades kõrgemale. Arstide sõnul on see kokkuvõttes tulemuslikum kui kapitäis külmetusravimeid. Köhapärssija või rögalahtisti puhul puuduvad aga tõenduspõhised andmed, et need lapsi ka tegelikult aitavad.

Eestis imikutel külmetusravimite üledoseerimisest tingitud surmajuhtumeid esinenud ei ole. USA haiguste kontrolli ja ennetamise keskuse andmetel tekkisid aga 2004. ja 2005. aastal 1500-l alla kaheaastasel lapsel komplikatsioonid.

Eelmise aasta lõpus võttis USA jäigema seisukoha ning soovitab vabamüügis olevaid külmetusravimeid mitte anda alla 4-aastastele.

Mida peab teadma?

•    Köha- ja külmetusravimite mõju tugevus on väga erinev. Kahtluse korral konsulteerige arstiga.
•    Kui lapsele antakse lisaks teisi käsimüügi- või retseptiravimeid, peaks paluma arstil kontrollida nende omavahelist mõju.
•    Vedelate ravimite puhul tuleks kasutada kaasasolevat mõõtetopsi, teelusikas ei ole mõõtevahend.
Allikas: USA ravimi- ja toiduamet

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles