Halb käitumine koolis ennustab raskusi täiskasvanueas

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koolis käitumisprobleemidega silma paistnutel on suurem risk sattuda raskustesse ka täiskasvanueas. Pildil õpilased klassis.
Koolis käitumisprobleemidega silma paistnutel on suurem risk sattuda raskustesse ka täiskasvanueas. Pildil õpilased klassis. Foto: Caro / Scanpix
Kanada teadlased jälgisid aastate jooksul 3500 inimest ja leidsid, et koolis kehva käitumisega silmajäänutel esineb teistest suurema tõenäosusega raskusi ka täiskasvanueas. Neil on suurem risk depressiooni, abielu- ja finantsprobleemide küüsi langeda.

Uuringus osalenute intervjuudest ilmnes, et need, keda kooli ajal käitumisprobleemidega õpilasteks peeti, jätsid tihti õpingud üldse pooleli. Lisaks esines nende seas teistest enam depressiooni, ärevust, nurjunud suhteid, rahalisi raskusi ja teismeeas rasestumist, vahendas BBC.

Psühholoog Linda Blair pidas tulemuste eest vastutavaks aega, mil uuringus osalenud koolis käisid, 1950. ja 1960. aastaid. Tol ajal oli kool hoopis teistsugune. Kehvadele tulemustele ja madalale enesehinnangule hilisemas elus andsid oma panuse tolleaegne karm kriitika ja distsipliini nõudmine, arvas Blair.

«Tahan uskuda, et nüüd on asjad hoopis teisiti ja praegustel lastel selliseid probleeme hilisemas elus ei teki,» ütles ta ja lisas, et loodetavasti oskavad koolid õpilaste käitumisprobleemidega toime tulla viisil, mis nende enesehinnangut ei kahanda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles