Eurooplasi ohustab allergia mööblist ja jalanõudest

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mööblile, jalanõudele ja ratsakiivritele hallituse tõkestamiseks lisatud aine võib tekitada tugevaid allergilisi reaktsioone.
Mööblile, jalanõudele ja ratsakiivritele hallituse tõkestamiseks lisatud aine võib tekitada tugevaid allergilisi reaktsioone. Foto: www.sft.no
Reast Euroopa riikides müügil olevatest toodetest nagu diivanid, tugitoolid, ratsakiivrid, kingad ja talvesaapad on leitud tõsiseid allergilisi reaktsioone põhjustavat ainet.

Seenemürki nimega dimetüül-fumaraat on toodete pakenditesse lisatud hallituse leviku tõkestamiseks, kuid Euroopas on selle kasutamine keelatud, teatas Norra saastekontrolliamet SFT.

Mööbli tootjaks, millest ainet leiti, on Hiinas tegutsev ettevõte Linkwise Furniture ning firma tooteid on Rootsis, Soomes, Taanis, Suurbritannias, Prantsusmaal ja Poolas edasi müünud mitmed kaupmehed. Põhjamaades tegeles Hiina mööbli edasimüügiga tuntud kataloogimüüja Ellos.

Pärast rea tõsiste allergiajuhtude esinemist on Ellos Linkwise Furniture`i mööbli müügi peatanud.

Kõige rohkem mööbliga seostatavaid allergiajuhtumeid on olnud Suurbritannias (600). Soomes on tõsiseid kaebusi registreeritud 60 korral. Ka Rootsis on arstid sarnaseid allergiaid märganud, kuid juntumite täpset arvu pole teada.

Allergiat on esile kutsunud ka Hiinas toodetud Horse Pro ratsakiivrid ning Prantsusmaal müügil olnud jalanõud firmadelt Etam, Cache Cache ja Peatrice Breal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles