Mahetoodete tarbimine kasvab majanduslangusest hoolimata

Kaur Paves
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põllumaa
Põllumaa Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Põllumajandusministeeriumi toetusel läbi viidud seminaril tõdesid eksperdid, et tänu teadlikkuse kasvule on mahetoit üha nõutum nii Eestis kui maailmas.

«Kaasaegne tööstuslik toidutootmine ja intensiivne põllumajandus on keskkonnale suureks koormaks: näiteks kasutatakse igal aastal Euroopas umbes 200 000 tonni taimekaitsevahendeid, kokku umbes 1200 erinevat toimeainet, lisaks miljonite tonnide viisi sünteetilisi mineraalväetisi, mille tootmine põhineb taastumatutel ressurssidel,» ütles Eesti Maaülikooli Mahekeskuse juhataja Sirli Pehme. «Kõik see mõjutab elukeskkonda ja inimeste tervist. On väga tähtis, et toitu toodetaks keskkonda säästvalt - selleks tuleb edendada mahepõllumajanduslikku tootmist ja töötlemist, kus sünteetilisi taimekaitsevahendeid ja mineraalväetisi ei kasutata. Mahepõllumajanduse eeliseks on see, et tootmine põhineb kohalikel ressurssidel, see aitab säilitada ökoloogilist tasakaalu.»

«Mahetoodete turg kasvab üle maailma jätkuvalt ka majanduslikult keerulistel aegadel. Inimesed, kes on juba mahetoitu tarbima hakanud, ei loobu sellest kergekäeliselt. Pigem soovitakse toidukorvi järjest suuremat valikut mahetooteid,» ütles Merit Mikk Ökoloogiliste Tehnoloogiate Keskusest. «Ka Eestis suureneb huvi mahetoidu vastu kiiresti. Peamiseks põhjuseks on tervis - üha rohkem on teadlikke tarbijaid, kes hindavad puhast ja tervislikku toitu, aga samas ka neid, kellele näiteks allergiate tõttu tavatooted lihtsalt ei sobi.»

Miku sõnul kasvas maailma suurimal maheturul (USA) mahetoodete müügikäive 2010. aastal kaheksa protsenti , samas kui tavatoidu müük kasvas vaid ühe protsendi. Ka enamikes Euroopa riikides kasvas mahetoidu müügikäive, nt Belgias 20 protsenti, Rootsis 13 protsenti. Ka 2011. aasta esimesel poolel jätkus mahetoidu turu kasv, nt Saksamaal 8 protsenti ja Hollandis 29 protsenti. «Euroopa suurim mahetoidu turg on Saksamaal. Kõige suurem mahetoidu turuosa toiduturust on aga Austrias (8 protsenti), Taanis (7 protsenti), Šveitsis ja Rootsis. Mõnede tootegruppide osas on mahetoidu osa juba märkimisväärne, näiteks Taanis müüdavast joogipiimast on peaaegu kolmandik mahe,» rääkis Mikk. 

MTÜ Ethical Links juhatuse liige ja GMO-vaba Eesti endine koordinaator Nastja Petšjonok rääkis, et geneetiliselt muundatud kultuuride kasvatamine toob kaasa mitmeid ohte. «Resistentsed umbrohud ja kahjurid, kas me ikka tahame neid? Rääkimata võimalikest GM toidu mõjudest inimeste ja loomade tervisele, mille kohta keegi ei tea midagi, sest pikaajalised põhjalikud uuringud puuduvad,» ütles Pertšjonok. «Peamised geneetiliselt muundatud kultuurid maailmas on soja, puuvill ja mais. Neist soja esineb kõikvõimalikes igapäevastes toidutoodetes, samuti põhineb tavaloomakasvatus geneetiliselt muundatud soja sisaldaval jõusöödal. See tähendab, et tavatoitu süües ei ole meil võimalik kunagi kindel olla, kas ja kui palju on selles kasutatud GM kultuure.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles