Ravimiturg pöördus pärast seisakut taas tõusule

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Võrreldes 2010. aastaga on ravimite käive tänavu kasvanud kõigis kolmes kvartalis ning sama tendents jätkub ilmselt ka viimases kvartalis, kirjutab mu.ee.


Ravimite turumaht oli Eestis tänavu kolmandas kvartalis hulgimüügihindades 48,1 miljonit eurot. Võrreldes mullu sama perioodiga on ravimite müük kasvanud 7,7 protsenti. Kolmandas kvartalis väljastasid hulgimüüjad ravimeid üldapteekidele 35,4 miljoni, haiglaapteekidele 12,1 miljoni ning teistele asutustele 0,6 miljoni euro eest.

Ravimiameti ravimiosakonna juhataja asetäitja Ott Laius märkis, et aastate jooksul on ravimiturg Eestis pidevalt kasvanud. Erand oli vaid 2009. aasta, kui majanduslanguse ajal säilitati varasema aasta tase. Ravimite käive kasvab tema sõnul peamiselt ravimite kasutamise suurenemise tulemusena, mitte niivõrd nende kallinemise tõttu. Küll aga võetakse kasutusele järjest uuemaid ravimeid, mis on üldjuhul kallimad kui kaua kasutusel olnud.

«Ravimite kasutamise suurenemine on üsna loogiline, kui arvestada elanikkonna vananemist ja meditsiini arengut, mille järgi soovitatakse inimest ravimiga ravima hakata pigem varem kui hiljem,» põhjendas Laius.

Samas võib viimastel aastatel mitme ravimirühma puhul ravimite kasutamise koguselise kasvu juures hoopis käibe vähenemist näha, mis viitab Laiuse sõnul sellele, et inimesed on hakanud eelistama odavamaid, geneerilisi preparaate.

Näitena toob ta kardiovaskulaarsete ravimite rühma, mille käive on selle aasta esimese kolme kvartaliga kahanenud 2,4 miljonit eurot ehk umbes 10 protsenti võrreldes 2010. aasta sama ajaga.

Laiuse sõnul on ravimite kogukäive tänavu peamiselt kasvajatevastaste ravimite suure läbimüügi tulemusel kasvanud. Kulutused onkoloogilistele preparaatidele on aasta-aastalt suurenenud ning tänavu üheksa kuuga on need möödunud ka kardiovaskulaarsetest ravimitest, mis oli seni suurima käibega ravimirühm.

Kasvajatevastased preparaadid moodustasid 2011. aasta kolme esimese kvartaliga ligi 19 protsenti kõigi ravimite müügitulust.

Ravimite hulgimüügifirma AS Magnum juhatuse esimees Leon Jankelevitsh märkis, et kasvajatevastaste ravimite suurte müüginumbrite taga on haigekassa hinnakirjas olevate teenustasude kasv haiglatele. See võimaldabki tema sõnul uute ja kallite ravimite kasutuselevõttu.

Onkoloogiliste ravimite kasvanud müügist on eelkõige võitnud Roche Eesti OÜ. Ettevõtte tegevjuht Kadri Mägi pidas ravimituru arengut kommenteerides onkoloogiliste ravimite kasutuse suurenemist loomulikuks. Esiteks elanikkond vananeb ja vanemas eas on kasvajaid sagedamini kui noortel. Lisaks avastatakse pahaloomulisi haigusi üha varem, mistõttu on võimalus patsient terveks ravida üsna suur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles