Tallinna kiirabi aastavahetus: näkku lastud raketid ja välkuvad noad

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiirabi.
Kiirabi. Foto: Mihkel Maripuu

Aastavahetus on alati kõige suurema väljakutsete arvuga aeg – alates kella viiest-kuuest õhtul kuni hommikuni on kõik brigaadid enamasti ilma ühegi puhkepausita sõidus, rääkis Tallinna kiirabi ravijuht Katrin Koort.


«Kahel eelmisel aastavahetusel oli kutseid umbes 250 ööpäevas tavapärase 200 asemel,» ütles Koort ajalehele Pealinn. Põhiliselt suureneb väljakutsete hulk traumade arvelt, mis enamasti pole väga tõsised ja on tingitud näiteks sellest, et pisut kõrgendatud meeleolus inimene kukub libedal teel.

Kuid libedustraumadele lisanduvad peksmistraumad ning küllaltki sageli võetakse kõrtsi- või tänavakakluse käigus lisaks rusikatele kasutusele ka nuga. Tavaliselt ei lõpe need õnneks sügava pussitamise, vaid pigem kergemate pindmiste haavadega. «Umbes pooled kaklused peetakse noa abil,» tõdes ta.

Piirkond, kus toimub kõige rohkem kaklusi ja rüselusi, on ettearvatavalt kesklinn, kuid dr Koorti sõnul pole tavainimesel, kes tänaval-baaris aastavahetust tähistab, siiski põhjust karta – nugadega kaklused leiavad aset sellistes seltskondades, kus nuga hõlma all ongi normiks.

Iga aasta mõni raketitabamus

Samuti on igal aastal ikka mõni, kes tulevärgiga ohtlikult pihta saab. «Enamasti on need purjus noored mehed, kes on hiigelsummade eest vägeva tulevärgi kokku ostnud, kuid ei malda seda korralikult paika panna,» rääkis kiirabi ravijuht.

«Ka lapsed on mõnigi kord viga saanud – on nad siis oma väiksemat ilutulestikku teinud või on vanemate valesti paigaldatud rakett neid tabanud. Nii et ilutulestikurakettidest tingitud käte-, näo- ja riidepõletusi tuleb ette tõepoolest igal uusaastaööl,» lisas ta.

Dr Koorti sõnul juhtuvad dramaatilisemad tulevärgiõnnetused mitte koduaedades, vaid avalikes kohtades – parkides, mere ääres, kuhu ümberkaudsed elanikud on igaüks oma varustusega kohale tulnud ja kus kesköö paiku raketid kaootiliselt igas ilmakaares lendu lastakse.

«Tavaliselt on üks meie kesklinnabrigaad kesköö paiku, kui linna ilutulestik toimub, samas lähedal valvel, et jõuaksime vajadusel võimalikult kiiresti reageerida. Seni on meie abi ka alati vaja läinud,» märkis Koort.

Kuivõrd uue aasta vastuvõtu programmi kuulub enamasti ka alkoholipruukimine, on paljude hädade põhjustajaks kaudselt ka see. «Ei saa öelda, et alkohol oleks peapõhjus, miks inimesed aastavahetusel haiglasse satuvad, kuid enamikul juhtudel on need inimesed siiski alkoholijoobes. Tavalisest mõnevõrra rohkem on alkoholimürgistustega patsiente, ning täiskasvanud napsitajate hulka on sattunud ka teismelisi,» nentis tohter.

Ärevuses eakatel tõuseb vererõhk

Samuti tuleb kiirabil uusaastaööl üles korjata paar alajahtunut. Koorti sõnul pole see siiski väga suur probleem, kuna inimesi liigub palju ringi ja kui keegi ongi kuhugi köötsakile vajunud, reageerivad möödujad kiiresti.

Eraldi seltskond, kes lärmakate pidustuste ajal kiirabisse pöörduvad, on üksikud vanakesed. «Kõik vanainimesed ei taha uut aastat kärtsu ja mürtsuga vastu võtta ning lärm häirib neid. Nad ei saa und ja on ärevuses, mistõttu omakorda tõuseb vererõhk, süda hakkab valutama jne, lõpuks kutsuvadki kiirabi,» rääkis kiirabi ravijuht.

Kolmandik väljakutseid põhjendamatud

Dr Koorti sõnul peaks inimesed mõtlema, kas tervisehäda on ikka piisavalt tõsine, enne kui kiirabi kutsuvad: «Ka uusaastaööl on kolmandik või isegi enam väljakutseid kiirabi vajaduse suhtes tegelikult põhjendamatud.»

«Inimesed on kärsitud ja tahavad kohe abi, kuigi mõnikord piisaks sellest, et helistada perearsti nõuandetelefonile või sirvida meditsiinialast eneseabiraamatut ja leida sealt oma probleemile lahendus,» lisas ta. Perearsti nõuandetelefon on 1220, mis töötab ööpäev läbi, ka pühade ajal.

Tallinna kiirabil on aastavahetusel tööl tavaarv brigaade – 14. Neile lisanduvad Põhja-Eesti regionaalhaigla reanimobiil ja Karelli kiirabibrigaadid. Lisaks on Tallinna kiirabil aastavahetusel varuks üks valves olev lisabrigaad ning valmisolek välja panna veel paar brigaadi, kes juhul, kui koormus ohtlikult tõuseb, suudavad reageerida vähem kui tunni aja jooksul.

«Näiteks eelmisel aastavahetusel oligi meil 31. detsembri õhtul kella kaheksast kuni järgmise päeva õhtuni üks lisabrigaad väljas,» nentis Koort ja soovitas eeskätt kroonilistel haigetel pühade eel üle vaadata oma ravimivarud ja vajaduse korral neid täiendada.

«Traumade ennetamiseks soovitan järgida ilutulestiku ohutuse reegleid ning vältida lausjoomist. Lapsevanemad peaksid samuti oma võsukestel silma peal hoidma, sealhulgas jälgima, et nad liiga palju magusat ei sööks, sest mõnikord lõpeb see kiirabi väljakutsega kõhuvalule. Ka naabrite vastu tasuks tähelepanelik olla – kõik ei talu lärmi ja pidu ühes kortermaja korteris võib ära rikkuda kõigi ülejäänud kuuekümne korteri öö,» ütles tohter.


Arstiabi pühade ajal

• Perearstidel on puhkepäev esmaspäeval, 26. detsembril, 23. detsember on lühendatud tööpäev.

• Pühade ajal ja vabadel päevadel võiks tervisehädade ilmnedes esmalt konsulteerida perearsti tasuta nõuandetelefonil 1220 (24 tundi ööpäevas) või lastearsti tasulisel nõuandetelefonil 1599 (kella 8-24). Mürgistuste puhul saab informatsiooni telefonil 16662 (kella 9-17).

• Haiglate valvetoad töötavad ööpäev läbi, kuid sinna peaks pöörduma vaid erakorralisel juhul, sest valvetubades teenindatakse eeskätt kriitilises seisundis olevaid haigeid, mistõttu kergema tervisehäirega patsiendi ooteaeg võib tundide pikkuseks venida.

• Tallinna valveapteegid (Tõnismägi 5 ja Vikerlase 19) on kogu ööpäeva avatud ka pühade ajal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles