Päris oma jõulupuu saab ikka seda ise metsast tuues

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ema Alla ja tema nelja-aastane poeg Alexander olid koos ametis väljavalitud kuusepuu saagimisega.
Ema Alla ja tema nelja-aastane poeg Alexander olid koos ametis väljavalitud kuusepuu saagimisega. Foto: Andres Haabu

RMK võimaldab neljandat aastat ise jõulupuu riigimetsast välja valida ja selle väikese raha eest koju viia. Eile keskpäeval oli RMK Tallinna kontorisse tulnud üks isa oma pojaga ning vanaema tütre ja tütrepojaga, et sõita kaheksa kilomeetri kaugusele riigimetsa endale sobivat jõulupuud valima.



Nõmmelt pärit Jaanus Pruuli maksis kontoris sularahas kaheksa eurot, sest tema koos oma viieaastase poja Martiniga soovis metsast koju viia kahe meetri kõrguse jõulupuu. Kuni meetrine puu maksis kolm ja kahe-kolme meetri kõrgune kuusepuu 13 eurot.

«Esimest korda otsustasime ise metsa jõulupuud otsima minna,» ütles Pruuli, kelle pere on varem kuuse ikka mõnest aianduskeskusest ostnud.

RMK looduskeskuse juhi Sirli Vijari sõnul on võimalik riigimetsast kas päris ise jõulupuu välja valida või siis tulla juhendatud kuuseretkele ja kasutada kogenud loodusjuhtide abi.

Tänavu algasid kuuseretked 16. detsembril ja viimased tehakse täna. Eilseks oli niisugust teenust Tallinna piirkonnas kasutanud 250 inimest, kuid end on kirja pannud veel 90. Tasuda saab kuuse eest mobiiliga, interneti kaudu või sularahas.

Enne metsa minekut näidati RMK kontoris kohaletulnuile lühikest filmi, kus peale kõige muu räägiti ka sellest, kuidas koju toodud jõulupuu eest hoolitseda, et kuusk võimalikult kaua vastu peaks.

Metsa jõudes pani loodusvaht inimestele südamele, et jõulupuu tuleb maha lõigata võimalikult maapinna lähedalt. Kui puu tahetakse lühemaks saagida, võib alaosa metsa jätta.

«Seda me küll ei võta,» osutas väike Martin kõrgele kuusele, endal saag kõvasti peos. «Aga isa, kust me õige puu leiame?»

Isa Jaanus ja poeg Martin leidsid metsast neile sobiva jõulupuu üles küll. Puu osutus nii kaharaks, et võrgu sisse seda tõmmata ei saanud: alumise otsa ümber tuli suur roheline kilekott panna, et puu autosse ära mahuks.

Vanaema Valli, tema tütar Alla ja tütrepoeg Alexander suundusid reipal sammul päris oma jõulupuud otsima. Alla märkis, et ega neil suurt puud vaja lähegi, sest nende korter on pisike.

Õige jõulupuu leidmine polnudki niisama lihtne, sest õige pikkusega kuuski metsas küll leidus, aga üks oli kõver, teine liiga hõre, kolmandal mingi muu viga küljes. Vanaema Valli oli eile hommikul oma kodukohast Viljandist spetsiaalselt rongiga Tallinna sõitnud, et tütrepojaga koos metsast jõulupuud otsida. Ütles, et laps peab loodusega tutvust tegema.

Lõpuks leiti sobilik jõulupuu. Alexander asus seda kohe saagima, kuid jõud ja oskused ei käinud kuusest üle. Ema tuli appi ja üheskoos saadi kuusepuu siiski kätte.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles