Võlakaitse büroo: pühad ei ole laenuvõtmise festival

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Teet Malsroos

Võlakaitse büroo kutsub üles ka pühade ajal kainet mõistust säilitama ning suhtuma igasugustesse laenutoodetesse ettevaatusega ning võimaluse korral neid üldse mitte kasutama.


Võlakaitse büroo nõuniku Priit Lantini sõnul on viimastel nädalatel meedias kuulda ja näha järjest rohkem reklaame, mis õhutavad võtma tarbimislaene. «Hoolimata sellest, kui väikse või olematu intressiga reklaamis laenu pakutakse, kujuneb lõpuks laenuvõtja kuludeks siiski võetud summaga võrreldes palju suurem summa,» ütles Lantin.

Lantini sõnul on Võlakaitse büroo töö näidanud, et inimesed ei teadvusta endale tarbimislaenudega kaasas käivaid ning tihtipeale märkamatuid kõrvalkulusid.

Ta tõi näiteks kiirlaenu, mille puhul võib küll esmane intress olla null, kuid ilmselgelt enamik laenuvõtjaid ei suuda kogusummat korraga tähtaja möödudes tasuda ning siis juba lisanduvad laenu pikendustasud ja teised kulud, mis hakkavad võlasummat pärmina kergitama.

Laenu võttes tuleb kindlasti küsida laenuandjalt üle kõik detailid, mis võivad laenu summat suurendada ning mõelda need läbi oma tagasimaksevõimet hinnates.

Kui on siiski vaja laenu võtta, siis tuleb kindlasti täita kõiki laenuandja pandud tingimusi ning võla tekkimisel kindlasti võlausaldajaga suhelda. Laenuandja ignoreerimine on sel juhul kõige halvem käitumine.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles