Prantsuse tervishoiujuhid soovitavad PIP implantaadid eemaldada

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Prantsusmaa tööjõu, tööhõive ja tervise minister Xavier Bertrand ja Prantsusmaa rahvatervise riigisekretär Nora Berra soovitavad PIP implantaatidega naistele need ennetava meetmena eemaldada.


Ennetava meetmena soovitatakse proteesid eemaldada isegi siis, kui puuduvad kliinilised tõendid implantaadi muutustest. Seda protseduuri tuleks eelnevalt arutada oma kirurgiga.

7. detsembril küsisid Prantsusmaa rahvatervise eest vastutavad ametnikud riiklikelt rahvatervist jälgivatelt asutustelt (rahvuslik vähiinstituut, rahvatervise instituut jt) ja erialaseltsidelt nende eksperthinnangut PIP implantaatidega seotud kõrvaltoimete kohta.

22. detsembril laekunud hinnang viitab, et praegusel hetkel ei ole PIP implantaatide kandjatel suuremat vähiriski kui teiste implantaatide puhul. Samas saab nende proteesidega seostada hästidokumenteeritud riske nagu implantaadi purunemine ja proteesi sisese geeli ärritav toime, mis võib viia põletikuliste reaktsioonideni, muutes seega implantaadi eemaldamise raskemaks.

Prantsusmaa rahvatervise eest vastutavad ametnikud soovitavad:

  • Naised peaksid tutvuma neile implantaadiga kaasa antud dokumentidega (implantaadipass) ja kindlaks tegema oma implantaadi mudeli. Kui neile ei ole implantaadipassi kaasa antud, siis peaksid nad pöörduma protseduuri teinud asutuse poole.
  • PIP implantaatidega patsiendid peaksid pöörduma oma kirurgi poole. Seal peaksid nad saama soovituse ennetavaks proteesi eemaldamiseks isegi siis, kui puuduvad implantaadi lagunemise kliinilised tunnused. Kui nad ei soovi oma implantaati eemaldada, siis peaksid nad käima iga 6 kuu tagant rindade ja kaenlaaluste lümfisõlmede ultrahelis.
  • Igasuguse purunemise, kahtlustatud purunemise või lekkimise korral tuleks mõlemad proteesid kindlasti eemaldada.
  • Enne ükskõik mis põhjusel implantaadi eemaldamist tuleks kindlasti teha mammograafia ja rindade ning kaenlaaluste lümfisõlmede ultraheli uuringud.
  • Tuleks algatada purunenud implantaatide ettevaatav epidemioloogiline uurimine.
  • Prantsusmaal katab kõik implantaadi eemaldamisega seotud kulud, sealhulgas voodipäevatasu, sealne haigekassa. Nende patsientide puhul, kellele on paigaldatud implantaadid rinnavähi tõttu, katab haigekassa ka uue proteesi paigaldamise kulud. Prantsusmaa ministeeriumi ametnikud tuletavad meelde, et ka eraõiguslikud plastikakirurgid ei peaks küsima nende graafikuväliste protseduuride eest lisatasu.

5. jaanuaril 2012 Prantsusmaa terviseministeeriumis kogunev komitee esitab olukorrale järgmise progressiraporti ning hindab vajalikke protseduure ja meetmeid, selleks et paremini kaitsta patsientide huve ja korraldada implantaatide eemaldamist.

Eesti Terviseamet ja sotsiaalministeerium tegelevad

Eesti Terviseamet rõhutab, et kõik Prantsusmaa naistele oma tervise jälgimise kohta jagatud soovitused ja hoiatused kehtivad ka Eestis. Meie sotsiaalministeerium on asunud tegelema Eesti jaoks spetsiifiliste soovituste väljatöötamisega.

Terviseameti meditsiiniseadmete osakond tegeleb olukorra kaardistamisega Eestis ja on tänulik igasuguse probleemiga seotud info eest. Peamiselt oodatakse teavet, millal ja kus on Eestis ohtlikke implantaate paigaldatud. Kuna need on tuntud ka M-implant (tootja Rofil Medical International) nime all, siis on vajalik ka selle tootega seotud info.

Terviseameti meditsiiniseadmete osakonnaga saab ühendust võtta e-posti aadressil mso@terviseamet.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles