IT spetsialist: voolu kõikumiste puhuks tuleks arvutile UPS osta

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põlenud arvuti.
Põlenud arvuti. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

IT bussi spetsialist Anti Teraväe ütles, et elektrivoolu kõikumised ja elektrisüsteemis tekkiv ülepinge võivad kahjustada arvuti toiteplokke ja selle vältimiseks tuleks kasutada UPSe.


«Arvutitega võib juhtuda elektrivoolu kõikumiste korral igasuguseid asju, alustades toiteplokkide kärssamisest kuni kõvaketta ja emaplaadi ülesütlemiseni,» rääkis Teraväe.

Toiteplokke on väiksema rikke korral võimalik parandada, põhjaliku kärssamise korral tuleb aga need välja vahetada. Lühiajaliste elektrivoolu kõikumiste vastu aitab UPS või spetsiaalselt selleks mõeldud pikendusjuhe.

Poes algavad nende hinnad 25 eurost, samas tuleb toiteploki vahetuse või suurema remondi eest välja käia vähemalt 40 eurot.

Viimane torm pole IT bussile tööd eriti juurde toonud. «Tõenäoliselt on inimesed nii targaks saanud, et ei jäta enam olulisi aparaate suure tormi ja muude karmide loodusnähtuste ajal vooluvõrku,» lausus IT spetsialist.

Ta lisas, et IT bussil on pärast pühi tööd siiski piisavalt, sest inimesed on vahepeal rikki läinud riistad nüüd parandusse toonud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles