Arst: ärge süüdistage rinnaimplantaatide pärast arste ja kliinikuid

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kuna PIP-rinnaimplantaatidega ilmnenud probleemiga seoses on ka Eesti meedias ilmunud vastukäivat informatsiooni, siis palusime teemat kommenteerida neid varem paigaldanud Villa Medica erakliiniku peaarstil Andres Lindmäel.


Meie teada on paigaldatud PIP-implantaate Eestis ka teie kliinikus.

On paigaldatud ka meie kliinikus, nii Soome kui ka Eesti patsientidele. Sel ajal kui PIP-implantaadid olid lubatud ja respekteeritud nii euroliidus ja ka paljudes teistes riikides. PIP-proteeside keelustamise ajast seisavad laos varem tellitud implantaadid, mida enam kasutada ei tohtinud ja mida me muidugi enam ka ei teinud. Seega kandsime kahjumisse.

Tahan rõhutada, et ajakirjanike kohatine püüd süüdistada arste ja kliinikuid on täiesti alusetu. Ka erinevad ametkonnad on teatanud, et ei saa süüdistada arste, kes paigaldasid PIP implantaate sel ajal, kui need olid legaalsed.

Miks kasutasite PIP-implantaate?

Head implantaadid olid. PIP ei olnud mingi nurgatagune väikefirma, vaid maailmas suuruselt kolmas tootja, tundus korralik ja innovatiivne kompanii, maailmas igati aktsepteeritud. PIP tootis esimesena nn asümmeetrilisi implantaate, oli plaanis alustada titaankattega (vähem reaktsioone põhjustavate) implantaatide tootmist. Kahju, et nad sellise rikkumisega hakkama said. Maailmas on kokku hinnanguliselt paigaldatud ligi 400 000 PIP-implantaati.

Kas olete paigaldanud ka M-implantaate, mis olevat PIP-implantaadid teise nime all?

Ei ole paigaldanud. Sellest probleemist saime teadlikuks viimastel päevadel - nimelt olevat Hollandi firma Rofil müünud mitmetes riikides PIP implantaate nende keelustamise järgselt M-implantaatide nime all. Väidetavalt on neid Tallinna ilukirurgiaga tegelevates kliinikutes paigaldatud ja vähemalt ühel juhtumil olevat see tõestatud fakt - Soome kliinikus on eemaldatud Tallinnas paigaldatud M-implantaat.

Ajakirjanikel ja patsientidel pole mõtet nüüd jälle kliinikute ja arstide kallale tormata - loodetavasti ei teadnud nad, et M-implantaatide nime all on selleks hetkeks juba keelatud PIP-implantaadid. Kui aga keegi tegi seda teadlikult, siis muidugi on tegemist kuriteoga.

Mida teate PIP-probleemist ja kuidas kommenteerite?

Kõigepealt manitseksin inimesi mitte uskuma mõnes kollases väljaandes kirjutatut. Paber kannatab küll kõike, aga mitte kõik pole tõsi. Võimalikku PIP-probleemi alles uuritakse ja tegelikkuses ei pruugi seda ollagi. Kindlasti ei vasta tegelik info sugugi teatud liiki ajakirjanduses kirjutatule. Tõsi, mõni päev tagasi on Prantsuse tervishoiuametkond andnud ametliku soovituse, et PIP proteesid tuleks ennetavalt eemaldada.

Eesti Terviseamet, Soome kolleegid ja teiste maade tervishoiuspetsialistid, kes tegelevad spetsiifiliste soovituste väljatöötamisega, ei ole sarnast soovitust andnud. NImelt ei ole uuringud näidanud PIP- proteeside toksilisust ega vähki tekitavat toimet. Ka doktor Kauhanen Soome plastikakirurgide liidust, kellega isiklikult rääkisin, ei soovita hetkeseisuga PIP-implantaatide eemaldamist naistel, kellel pole probleeme. See on siiani ka teiste riikide ametlik seisukoht. Tegelikult ka Prantsuse pädev asutus mainib, et PIP-implantaatide eemaldamine ei ole hädasti vajalik, vaid on ettevaatusabinõu.

Lühidalt on probleem järgmine: PIP on kasutanud teatud markeeringuga rinnaimplantaatides EU-sertifikaadita silikooni. On kahtlus, et seetõttu on suurenenud lekkeoht, silikoon võib olla ebakvaliteetne ning võib tekitada rohkem põletikku ja võimalik, et ka muid terviseprobleeme. Prantsuse tervishoiuametkond keelustas nende tootmise ja kasutamise, mis oli loomulik samm, samas meedias levima hakanud kirjutised hakkasid rõhutama ohtlikkust (mis siiani tõestamata!) ja süüdistama iga PIP-implantaate kandva naise mis tahes tervisehädas proteese. Skandaal on olemas, kuigi ka Prantsusmaa viimane teadaanne rõhutab, et praegu ei ole tõestust ohtlikkuse kohta. Ei ole korrektset tõestust ka suurema lekkeohu kohta - mitmed uuringud seda ei leia.

Kuidas on antud probleemi ajakirjanduses käsitletud?

Väga erinevalt. On asjalikke ja vastutustundlikke artikleid ja on ka mõttetut jampsi. Kuna skandaal müüb, siis ka PIPi teemat on kollases ajakirjanduses võimendatud kontekstiväliste või lausvalede väidetega. Tundub, et vägisi otsitakse süüdlast kliinikute ja arstide seast, tahetaks külvata hirmu ja tekitada vastuseisu. Ajakirjanikud ei saa aru lihtsast tõsiasjast, et süüdi on Prantsuse proteesitootja, kes praeguseks pankrotis.

Nii näiteks on Õhtulehe ajakirjanik kirjutades PIP-probleemist nimetanud allikana doktor Kauhaneni Soomest. Kuna artiklis kasutatud väited ei tundunud Soome arsti suust pärinevat, siis võtsin arstiga ühendust ja ta ei kinnitanud ajakirjaniku poolt artiklis talle omistatud sõnu, nagu süüdistaks ta Eesti arste dokumentide võltsimises. Ta ütles hoopis, et ajakirjanik pole temaga suhelnud ja artiklis kasutatud sõnastus ei ole isegi mitte tema Soome lehele antud arvamuse tõlkeviga, vaid on täiesti meelevaldne sõnastus.

Kuidas reageerivad patsiendid ja kas Teie kliinikuga on ühendust võetud?

Alates ohujuhtumist teadlikuks saamisest oleme paigaldanud oma kodulehele vastava teadaande ja oleme kutsunud patsiente kontrolli ja uurinud. Siiani ei ole kontrollitutel PIP-proteesi leket esinenud.

Muidugi võetaks meiega nüüd rohkem ühendust, kuna patsiendid on hirmul. Inimesed reageerivad erinevalt - enamik saab aru, et süüdi pole arstid ega kliinikud. Eks on ka neid, kes kipuvad siiski meid süüdistama. Asjata.

Samas saan neist aru - probleem on ju ka rahaline ja kellele lisakulud meeldiksid. Haigekassa maksab ehk kinni eemaldamise, aga vaevalt et asendamise. Kõik kulud peaks tegelikult kompenseerima tootja, aga süüdlane on pankrotis. Seega langeb haigekassadele ja ka patsientidele, kes asendust soovivad, rahaline surve. Seda on rõhutanud ka eemaldamissoovituse andnud Prantsuse ametkond, et kliinikuid ega arste süüdistada ei saa ja nemad kulusid kompenseerima ei pea.

Mida peaksid patsiendid tegema?

Need, kes ei tea oma implantaatide tootjafirmat, peaksid ühendust võtma oma kliinikuga või arstiga selguse saamiseks. Patsientidele, kellel on PIP-implantaadid, soovitame kindlasti jälgida ametlikku informatsiooni Eesti Terviseameti kodulehel ja ka meie kodulehel, mida uuendatakse uue informatsiooni lisandumisel.

Milleni PIP- probleem võib viia?

Ei tea. Võib tulla tõendusmaterjal kahjulikkuse kohta ja võib mitte tulla. Uuringud võtavad aega. Prantsuse ametkonnad reageerisid probleemi ilmsikstulekul täites oma kohustusi, võimalik, et nad reageerisid ka üle. Info lekkis ajakirjandusse igal juhul moonutatult.


Kas see mõjutab kuidagi Villa Medica kliiniku edasist tööd?

Eks me jälgime situatsiooni ja mõtleme, kas implantaatide kasutamist üldse jätkame - homme võib ju samasugune uudis tulla mõne teise tootja implantaatide kohta. Igaks juhuks oleme PIPi probleemist teadlikuks saades kasutanud ainult kallimaid ja maailmas tunnustatumaid Allergani implantaate.

Oleme prognoosinud, et rinnaimplantaatide kasutamine mingil hetkel asendub millegi muuga, kuna igasugune võõrkeha ikkagi võib probleeme tekitada. Meie oleme seda tulevikku aimates investeerinud uutesse tehnoloogiatesse ja metoodikatesse. Meie kirurg on esimese ja ainukese kirurgina Eestis õppinud USAs toimunud koolitusel selgeks rindade suurendamise loomulikul meetodil, ilma implantaatideta ehk rindade suurendamise oma rasvaga. Oma patsientidele oleme selle aasta algusest alates soovitanud just seda meetodit.

Kui selle skandaali tõttu väheneb mingiks ajaks välismaa patsientide arv, siis see puudutab ennekõike neid kliinikuid, kes tegelevad ainult plastilise kirurgiaga. Ilukirurgia ei ole meie ainus ja põhiline tegevusala - tegeleme ka ortopeedia, günekoloogia, taastusraviga - ja meid see väga palju ei mõjuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles