Kuidas leida oma perre sobiv koerakutsikas?

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kutsikas kodutute loomade varjupaigas.
Kutsikas kodutute loomade varjupaigas. Foto: Toomas Huik

Kui te olete langetanud otsuse võtta kutsikas, olete leidnud endale sobiva tõu ja nüüd ongi aeg selline koer leida, siis kõigepealt võiksite koera leidmiseks uurida varju- ja hoiupaikadest ning kasvatajatelt.


Kasvataja leidmine

Omanikult või kasvatajalt kutsika soetamisel hakkab hinnanguandmise protsess tööle mõlemapoolselt. Teie ülesandeks on kontrollida kõiki tunnistusi ja tõendeid, soovitati lemmikloomaportaalis purina.nestle.ee.

Omanikud/kasvatajad soovivad aga olla kindlad, et suudate loomale väärilist kodu pakkuda. Kennelklubil või tõuühingutel võib-olla olemasolevate pesakondade nimekiri või nad võivad teile jagada teiste kasvatajate kontaktandmeid. Koerakasvatajate ja omanikega saate vestelda ja lisateavet hankida ka näiteks koertenäitustel.

Küsimused kasvatajale

• Uurige nende tõualase huvi kohta. Kas nad kasvatavad koeri näituste, agility, koolitustreeningu tarbeks või lihtsalt lemmikloomadeks?

• Kas nad on keskendunud vaid ühele tõule? Need tegurid võivad viidata tähelepanu tasemele, mida kutsikatele elu ettevalmistuseks osutatakse.

• Kui palju kutsikaid nad igal aasta saavad? Vastutustundlik kasvataja laseb ühel koeral aasta jooksul ühe korra poegida.

• Kus pesakondi kasvatatakse? Kutsikad, kes on üleskasvanud tegevusrohketes majapidamistes, kus on ka teisi koeri, kasse, lapsi ja käib palju külalisi, on seltskondlikumad kui need, keda on hoitud suurem osa ajast vaiksetes kodudes või aedikutes.

• Milliseid teenuseid nad hiljem pakuvad? Vastutustundlikud kasvatajad annavad nõuandeid ja pakuvad abi kogu koera eluea jooksul. Üldjuhul paluvad nad ka mistahes vanuses koera enda juurde tagasi tuua, kui te ise ei suuda enam tema eest hoolitseda.

• Kas koertele on tehtud tervisekontrolle ja kas tõurühmal esineb geneetilisi probleeme?
Üllatuseks ega solvumiseks pole põhjust, kui kasvataja küsib teilt sama palju küsimusi, kui teie temalt. See on hea märk ja näitab, et ta on siiralt huvitatud kutsikale hea kodu leidmisest.

Kohtumine vanematega

Kui olete mõlemad otsusega rahul, on aeg silmast silma kohtumiseks. Kontrollige, kas kasvataja koerad on sõbralikud, terved ja käituvad korralikult ning kas kasvataja suhtleb oma koertega vabal ja sõbralikul viisil.

Paluge kasvatajalt kindlasti luba kutsikate emaga kohtumiseks. Kui teile ei võimaldata seda, on miski korrast ära, nii et olge tähelepanelik. Ema karvkate ja üldine seisund ei pruugi vahetult pärast poegimist kõige parem olla. Ta võib uudistama tulnud inimesi veidi peljata, kuid ta ei tohiks olla närviline ega agressiivne.

Kutsikate isa juuresolek on vähetõenäoline. Enamik kasvatajaid kasutavad tõuaretuses isast koera, kes sobib emasele kõige paremini. Küsige isa temperamendi, tervise ja sugupuu kohta. Tema sugupuu (esivanemad/perekond) peaks olema vähemalt viie põlvkonnaline. Paluge kasvatajalt, et ta näitaks teile kutsikate isa pilti, et saaksite veenduda, kas ta ikka on tõu hea näide.

Kutsika valimine

Kutsikatega saate kohtuda umbes siis, kui nad on kuuenädalased. Võimaluse korral võiksite pesakonda vaatama minna juba 3.-4. nädalal. Selles vanuses kutsikad on vägagi mänguhimulised, julged, vallatud ja huvitatud ümbritsevast.

Vältima peaks kutsikaid, kes on närvilised, tõrjuvad või liiga ärevad. Nemad vajavad tõenäolisemalt rohkem treenimist ja sotsialiseerimist. Kutsikad peaksid olema trullakad, kuid mitte paksud ja neil ei tohiks kehal mingeid muhke ega kühme olla. Kui kutsika kõht näeb hirmus suur välja, võivad tal ussid olla. Kontrollige ka ega kutsikal pole nabasonga (paistes naba).

Vaadake, kas kutsikal on ikka silmad, kõrvad, nina, taguots ja karv puhtad. Silmad peaksid olema kirkad, mitte rähmas, punakad, lõhnavad ega sügelevad. Karvkattel ei tohiks olla ühtegi karvutut kohta ega punaseid laike.

Tõstke kutsikas põrandale ja plaksutage käsi või tehke kiledat häält. Kas kutsikas reageerib? Kurtus on mõnede tõugude (nt dalmaatslased) puhul suhteliselt levinud probleem ja seda just valgete koerte seas.

Ajastamine on kõige tähtsam

Ema ja õdede-vendadega veedetud aeg on kutsikale väga oluline. Sel viisil õpivad nad, mida teha ja mida mitte. Kutsika võib pesakonnast eraldada umbes tema 7.-8. elunädalal (mõnede tõugude puhul veidi hiljem). Kuid kui peate ootama kuni 12. elunädalalani, valige kutsikas, kes on üles kasvanud tegevusterohkes kohas.

Kutsika kodustamine

Kutsikaid võib leida ka hoiu- ja varjupaikadest. Mainekal varjupaigal on koera jaoks puhas ja kodune aedik, kus on ka soe, varjuline koht magamiseks ning küllaldaselt ruumi ringi liikumiseks ja piisavalt mänguasju.

Varjupaikade meeskond koosneb tavaliselt sõbralikest, hoolitsevatest ja laialdaste teadmistega inimestest. Sobivaima koera leidmiseks küsivad nad teie ja teie elustiili kohta mitmeid küsimusi. Paljud varjupaigad on enda kohustuseks võtnud ka koerte kastreerimise/steriliseerimise enne, kui neid kodudesse antakse.

Varjupaigad Eestis:

Loomade hoiupaik Tallinnas: pets.ee
Pärnu varjupaik: parnu.varjupaik.ee
Tartu kodutute loomade varjupaik: loomadevarjupaik.eu
Viljandi kodutute loomade varjupaik: viljandi.varjupaik.ee
Haapsalu loomade varjupaik: haapsaluloom.ee
Virumaa kodutute loomade varjupaik: virumaa.varjupaik.ee
Saaremaa lemmikloomade turvakodu: saareloomad.ee
Eesti loomade vabatahtlikud: otsibkodu.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles