Terviseametisse on pöördunud 12 ohtlike kunstrindade omanikku

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rinnaimplantaadid
Rinnaimplantaadid Foto: Wikipedia.org

Terviseameti meditsiiniseadmete osakond alustas Prantsusmaal puhkenud ebakvaliteetsete rinnaimplantaatide skandaali tõttu detsembri lõpus olukorra kaardistamist Eestis ja praeguseks on ametiga ühendust võtnud 12 inimest.

Terviseamet jätkab info kogumist ning on tänulik igasuguse probleemiga seotud info eest. Peamiselt on oodatud info, millal ja kus on Eestis probleemseid implantaate paigaldatud. Kuna PIP implantaadid on tuntud ka «M-implant» (tootja Rofil Medical International) nime all, siis on oodatud ka selle tootega seotud informatsioon.

Terviseameti meditsiiniseadmete osakonnaga saab ühendust võtta e-posti aadressil mso|ä|terviseamet.ee.

Terviseamet soovitab lähtuda Prantsusmaa töö- ja terviseministeeriumi soovitustest seoses PIP impantaatide võimaliku tervistkahjustava mõju suhtes. Naised kellele on paigaldatud PIP implantaadid peaksid esmalt pöörduma konsultatsiooni saamiseks oma kirurgi poole, et kaaluda võimalikku implantaadi eemaldamist.

Enne ükskõik mis põhjusel implantaadi eemaldamist tuleks teha vajalikud diagnostilised uuringud sh mammograafia ja ultraheli. Kindlasti tuleks arsti poole pöörduda iga häiriva muutuse korral- valu, punetus jmt.

Prantsusmaa tööjõu, tööhõive ja tervise minister Xavier Bertrand ja Prantsusmaa rahvatervise riigisekretär Nora Berra edastasid 23. detsembril uuendatud soovitused PIP implantaatidega naistele.

7. detsembril küsisid Prantsusmaa rahvatervise eest vastutavad ametnikud riiklikelt rahvatervist jälgivatelt asutustelt (riiklik vähiinstituut, rahvatervise instituut, AFSSAPS) ja erialaseltsidelt nende eksperthinnangut PIP implantaatidega seotud kõrvaltoimete kohta.

22. detsembril laekunud hinnang viitab, et praegusel hetkel ei ole PIP implantaatide kandjatel suuremat vähiriski kui teiste implantaatide puhul. Samas nende proteesidega saab seostada hästidokumenteeritud riske nagu implantaadi purunemine ja proteesi sisese geeli ärritav toime, mis võib viia põletikuliste reaktsioonideni, muutes seega implantaadi eemaldamise raskemaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles