Inspektsioon: maksepuhkus ei vabasta enamasti intressi maksmisest

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis / Scanpix

Finantsinspektsioon manitseb oma tarbijaveebis

minuraha.ee

ettevaatlikkusele maksepuhkuse taotlemisel: enamasti vabastab see ajutiselt vaid laenu põhiosa, kuid mitte intressi tagasimaksmisest ning lisaks kaasneb maksepuhkuse vormistamisega tavaliselt teenustasu.


Kui kodulaenu tagasimaksmisega on tekkinud või tekkimas raskusi, siis tasub esimesel võimalusel ise panga poole pöörduda, soovitab finantsinspektsioon.

Pank ei taha kindlasti oma klientidega konflikti minna, vaid koos lahendusi otsida. Seega peaks probleemide korral ühendust võtma oma pangaga: kas helistama üldtelefonile või oma laenuhaldurile või kirjutama avalduse kontoris või internetipangas.

Üks võimalusi on vormistada teatud ajaks, näiteks pooleks aastaks maksepuhkus. Maksepuhkuse vormistamise üldtingimusi ei tasu aga otsida pankade veebikülgedelt, sest selliseid tingimusi lihtsalt ei ole olemas.

Pank vaatab iga olukorda personaalselt: miks on võlgnevus tekkinud või tekkimas, kas inimene on juba võlgu jäänud, kui pikaks ajaks ta maksepuhkust vajab jne.

Maksepuhkus tähendab, et sa ei pea pangaga kokkulepitud aja jooksul laenu põhiosa tagasi maksma. Intressi maksmisest laenuvõtjat aga tavaliselt ei vabastata. Seega maksepuhkus tähendab reeglina seda, et kokkulepitud aja jooksul tuleb pangale maksta laenatud summa eest ainult intressi.

Küsida võib, kas on võimalik vormistada täielikku maksepuhkust - puhkust nii intressi kui laenu põhiosa tagasimaksmisest. Tuleb aga valmis olla, et see ei pruugi olla võimalik.

Ilmselt nõutakse enne maksepuhkuse vormistamist, et kui juba ollakse pangale võlgu jäänud, tuleb olemasolev võlgnevus panga ees enne maksepuhkuse vormistamist kustutada.

Kokkuvõttes tähendab maksepuhkuse kasutamine, et laenu tagasimaksmise aeg pikeneb maksepuhkuse aja võrra ja pangale tuleb maksta rohkem intresse, kui algselt kokku lepitud.

Lisaks tasub teada, et maksepuhkuse vormistamise eest tuleb tavaliselt maksta pangale teenustasu. Maksepuhkuse vormistamine on sisuliselt juba sõlmitud lepingu tingimuste muutmine. Seega tuleb panga hinnakirjast järele vaadata, millised on konkreetse panga eluasemelaenu lepingu muutmisega seotud tasud. Hinnakirja leiab näiteks panga veebiküljelt.

Enne maksepuhkuse kasuks otsustamist tasub oma sissetulekud ja väljaminekud kriitilise pilguga üle vaadata ja kaaluda, kas igapäevaseid kulutusi on võimalik vähendada. Võib-olla piisab esialgu range pere-eelarve koostamisest?

Pere-eelarve vormi leiad siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles