Sularahaautomaadid hakkavad valeraha eristama

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sissemakseautomaatid hakkavad ringlusest eemaldama võltsingukahtlusega europangatähti.
Sissemakseautomaatid hakkavad ringlusest eemaldama võltsingukahtlusega europangatähti. Foto: Raigo Pajula

Kõikides Eesti sularaha sissemakseautomaatides viiakse alates jaanuarist sisse tarkvarauuendus, mille tulemusel eemaldab masin võltsingukahtlusega europangatähed ringlusest.

Sissemakseautomaatide töökorralduse muudatuse vajadus tuleneb Euroopa Keskpanga nõukogu otsusest, mis sätestab nõuded europangatähtede ehtsuse ja ringluskõlblikkuse kontrollile ning pangatähtede taasringlusele, teatas Eesti Pank.

Otsuse kohaselt lasevad krediidiasutused ja sularahakäitlejad sularahaautomaatide kaudu uuesti ringlusse üksnes selliseid europangatähti, mis on edukalt läbinud masinkontrolli. EKP nõukogu otsust kohaldatakse Eestis alates 1. jaanuarist 2012.

Tarkvarauuenduse tulemusel hakkavad sissemakseautomaadid ringlusest eemaldama ka rikutud pangatähti.

Võltsingukahtlusega pangatähtede ehtsuse selgitab välja Eesti Kohtuekspertiisi Instituut ning menetluse tulemustest informeerib raha sisse maksnud klienti juba Eesti politsei- ja piirivalveamet.

Eestis on kasutusel 103 sularaha sissemakseautomaati, millest 60 kuuluvad Swedbankile ja 43 SEB Pangale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles