Tarbijad kardavad hinnatõusu jätkumist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarbija.
Tarbija. Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Hinnad tõusid 2011. aastal 2010. aasta keskmisega võrreldes 5,0 protsenti ning Eesti konjunktuuri instituudi küsitluse kohaselt kardavad tarbijad kiire hinnatõusu jätkumist.

62 protsenti Eesti konjunktuuriinstituudi küsimustele vastanuist arvas, et hinnad on viimase aastaga oluliselt tõusnud ning suurem osa tarbijaist usub ka, et hinnatõus jätkub samas tempos.

Detsembris prognoosis 35 protsenti vastanuist, et hinnatõus püsib samal tasemel ning 15 protsenti ennustasid hinnatõusu kiirenemist. Kolmandik lootis, et hinnad küll tõusevad, kuid senisest aeglasemalt. Kuuendik lootis, et hinnad püsivad samal tasemel.

Toorainete hindade langus maailmaturul annab tarbijatele õhkõrna lootust, et hinnatõus pidurdub. Samas on näiteks kohvi maailmaturu hind viimase aastaga 5 protsendi jagu langenud, Eesti jaehind aga 37 protsenti tõusnud.

Samas tõusevad ka sundkulutused eluasemele. Aastaga on eluasemekulud konjunktuuriinstituudi arvutuste kohaselt kallinenud 7,9 protsenti ning kallinemine jätkub.

Instituudi direktor Marje Josing tõi välja, et hinnatõus Eestis on viimase 20 aastajooksul mõnel üksikul korral olnud mullusest oluliselt aeglasem. Eesti inflatsioon pidurdus veidi enne Euroopa Liiduga ühinemist ning oli 2009. aastal koguni negatiivne.

Samas, 1994. aastal oli hinnatõus näiteks 45 protsenti ja 2001, aastal 5,8 protsenti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles