RMK langetab küttepuidu hinda 15 protsenti

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küttepuud metsas.
Küttepuud metsas. Foto: Getter Meresmaa

Arvestades hinnamuutusi puiduturul langetab RMK alates homsest eraisikutele müüdava küttepuidu hinda, võrreldes möödunud aastaga on küttepuidu hind langenud ligikaudu 15 protsenti.


«RMK korraldatud viimaste pakkumiste tulemusel on küttepuidu hind langenud, mis on võimaldanud meil langetada ka eratarbijatele müüdava küttepuidu hinda,» selgitas RMK puiduturustusosakonna juhataja Ulvar Kaubi ja lisas, et praegu on hea aeg varuda puitu järgmiseks kütteperioodiks.

Lisaks metsamaterjali ostmisele saab riigimetsast küttepuitu varuda ka seda ise üles töötades sanitaarraie käigus või varudes lageraielankidelt raidmeid.

RMK müüb küttepuid 3-meetriste nottidena ja korraldab ka veo kliendini. Alates homsest maksab 10 kuupmeetrit lehtpuuküttepuitu koos kohaletoomisega 44,19 eurot kuupmeetri eest, täiskoorma ehk 24 kuupmeetrise puidukoorma hind langes 34,31 euroni kuupmeetri eest. Okaspuuküttepuidu poolkoorem maksab 48,99 eurot ja täiskoorem 39,11 eurot kuupmeeter.

Lisaks metsamaterjali ostmisele saab riigimetsast küttepuitu varuda ka seda ise üles töötades sanitaarraie käigus või varudes lageraielankidelt raidmeid.

RMK juhatuse liikme Tiit Timbergi sõnul pakub RMK eraisikutele küttepuidu varumiseks ka teisi võimalusi. «Kui endal on soovi ja oskusi metsa tegema minna, siis tasub kohalikust metskonnast uurida lankidelt raidmete või kännupakkude varumise võimalusi,» selgitas ta. Riigimetsast raidmete varumise hind on 6,5 ja kännupakkude hind 8 eurot kuupmeetri kohta, millele lisandub käibemaks.

Veel saab riigimetsast küttepuid varuda ostes sanitaarraie raieõigust. «Tulenevalt ülestöötamishindade tõusust on ka siin inimestel võimalus kulusid pisut kokku hoida ja ise sanitaarraieõigust ostes metsa teha,» lausus Timberg. Sõltuvalt puuliigist jääb raieõigust ostes varutava puidu hinnaks keskmiselt 9,8 eurot kuupmeeter, millele lisandub käibemaks.

RMK metsamaterjali müügist moodustab küttepuit 11 protsenti. Kokku müüs RMK 2011. aastal ümarpuitu puidutööstusele ja tarbijatele 2,7 miljonit kuupmeetrit. Hakkpuitu ja raidmeid müüs RMK 0,3 miljonit kuupmeetrit 720 000 MWh tootmiseks, see on hinnanguliselt 28 000 keskmise majapidamise aastane energiatarbimine.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles