Maag: Rakvere lihakombinaat eksitab tarbijat

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EHE sarja vorstid poeletil.
EHE sarja vorstid poeletil. Foto: Mihkel Maripuu

Rannarootsi kaubamärgi all tegutsev Maag Lihatööstus kinnitab, et uutes EHE sarja toodetes on lihasisaldus 100 protsenti ja hoopis Rakvere lihakombinaat eksitab tarbijat, väites, et see on pakendil näidatust väiksem.


«Enamikes keedutoodetes on liha sisaldus 50-60 protsendi ringis, meie otsustasime, et teeme toote, mille lihasisaldus on 100 protsenti. Samas tuleb arvestada, et loomulikult ei võrdu viiner ainult lihaga, seal on ka teisi koostisosi, mis kõik on pakendil välja toodud. EHE sarja tooted on senistest turul olevatest toodetest selgelt eristuvad just oma kõrge lihasisalduse poolest,» selgitas Maag lihatööstuse juhatuse esimees Olle Horm.

Ta lisas, et keedutoodete puhul on eripäraks asjaolu, et 100 grammi toote valmistamiseks kulub üle 100 grammi koostisosasid, millest peamine on liha ning kaal väheneb, kuna termotöötlemisel osa veest aurustub. Toidu lihasisalduse arvestamisel ei tohi liha hulka arvestada mehaaniliselt konditustatud liha massi, samuti südant, keelt, pealihaseid, randme- ja pöialiigeselihaseid ning saba. Need näidatakse eraldi koostisosadena.

«Kui otsida paralleele teiste toiduainetega, siis ka näiteks leiva pakenditelt leiame, et selles on 100 protsenti rukkijahu, mis ei tähenda, et seal teisi komponente ei oleks,» rääkis Maag lihatööstuse müügi- ja turundusdirektor Meelis Laande.

«Tarbija otsustab, millist toodet ta osta tahab. Ja ei saa öelda, et kõik tarbijad tahavad ainult 100-protsenilise lihasisaldusega tooteid. Põhjus ei olegi alati hinnas, vaid ka maitseharjumustes. EHE sari on loodud neile, kes hindavad tootes kõrget lihasisaldust.»

Kui märgistusel protsentides välja toodud koostisosa või kõigi koostisosade mass kokku ületab 100 protsenti valmistoote massist, kirjutatakse protsendilise koguse asemel 100 grammi valmistoote valmistamiseks kasutatud koostisosa või koostisosade kogused massiühikutes. Selline erisus tuleneb toidutehnoloogiast, mil kuum- või mõne muu töötlemise tagajärjel kaotab toit niiskust.

«Seega antud toote märgistusele rakendub nõue tuua välja 100g valmistoote valmistamiseks kasutatud sealiha kogus massiühikutes. Kus see välja tuuakse, ei ole õigusaktiga täpselt reguleeritud,» selgitas Laande.

Rakvere lihakombinaat pöördus tarbijakaitseametisse palvega kontrollida, kas Maag lihatööstuse uute keedutoodete märgistus ei eksita tarbijat ja kas pole tegu toidumärgistamise reeglite rikkumisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles