Vaata nõuandeid, kuidas kasvatada ilusat ja tervet draakonipuud

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ääris-draakonipuu.
Ääris-draakonipuu. Foto: Hortes

Draakonipuu on draakonipuuliste sugukonda kuuluv taim. Looduslikke draakonipuu liike on 62, mis kasvavad Aafika savannides ja vihmametsades. Looduses kasvab draakonipuu 2–5 meetri kõrguseks.


Aianduskeskustes müüakse palju erinevat sorti draakonipuid, varieeruvad taime kuju ja kõrgus. Draakonipuid on suurema ja tugeva lehestikuga ning on ka kitsama lehega kirjulehelisi sorte.

Põnev lehestiku värvikirevus annab võimaluse sobitada teda kõikvõimalikesse erinevatesse ruumidesse. Lehestiku värvusest või puu kujust lähtuvalt saab valida ka sobiva ümbrispoti, millega luua stiili ja väljapeetust.

Draakonipuid on lihtne hooldada

Kuna draakonipuid on lihtne hooldada, on see üheks põhjuseks, miks nad on toataimedena populaarsed ja armastatud. Nad on vähenõudlikud, vastupidavad, kasvavad küllaltki kiiresti ja muutuvad aastatega kaunimaks.

Temperatuur. Sobivaim temperatuur draakonipuu jaoks on 15-18 kraadi. Taim kasvab hästi ka keskmisel toatemperatuuril (18-23 kraadi) ja keskküte ei tee taimele liiga. Siiski eelistab ta niisket õhku. Kuivas õhus võivad lehtedele tekkida pruunid laigud. Vältida tuleks tõmbetuult.

Valgus. Valgus aitab säilitada lehtede erksa värvi. Eelistab väga valget või poolvarjulist keskkonda – mida triibulisemad lehed, seda enam valgust vajab. Hoiduda tuleks otsesest päikesevalgusest.

Muld. Nooremat taime tuleks ümber istutada iga aasta kevadel, vanemat 2-3 aasta tagant. Kasutada viljakat jämeda liivaga segatud mulda. Mullasegusse võib lisada lehtpuusöe tükke või kergkruusa. Draakonipuude ümberistutamisel ei tohiks kasutada väga suuri potte.

Ümbrispott peaks eelmisest olema 2-3 sentimeetrit suurem, vastasel juhul taime pealsete kasv pidurdub ja taime energia kulub juurte kasvatamisele.

Väetamine. Ühtset reeglit väetamisel ei ole, talvisel ajal vähem, kevadel rohkem. Kuid kindlasti tuleb järgida väetisel olevat instruktsiooni, kuna väetistel on erinevad doseerimiskogused. Meeles peab pidama, et enne väetamist tuleb taime kasta ja seejärel lisada väetisevett. Väetada ei tohi kunagi kuiva mullaga potti, kuna siis võib taimejuured ära kõrvetada.

Paljundamine ja tagasilõikus. Draakonipuud saab paljundada külgharude, ladvapistikute või tüvelõikudega (umbes 20 sentimeetri pikkused). Draakonipuudele tasub teha tagasilõikust, kuna sellisel juhul säilitab taim kompaktse välimuse ja annab palju külgharusid.

Lõigata tuleks sealt, kust on soov saada taime hargnemiskoht uute lehtede kasvuks. Võite jätta mõned harud alles, nii säilitab taim hea välimuse ka uute kasvude kasvamise ajal. Lõikehaavale võib panna haavapeitsi, pookevaha või lihtsalt piserdada igapäevaselt sooja veega. Kõige parem aeg taime ümberistutamiseks ja tagasilõikuseks on kevad.

Allikas: Hansaplant

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles