Kuidas õpetada kassipojale häid kombeid?

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiisud müravad oravaga
Kiisud müravad oravaga Foto: SCANPIX

Vastupidiselt levinud arvamusele on võimalik kassipojale juba varases eas mitmeid kasulikke oskusi õpetada.


Kassile saab õpetada nime peale reageerimist ja kutsumisel teie juurde tulemist. Ja mida varem te koolitusega alustate, seda tõenäolisemad on ka tulemused, kirjutas lemmikloomaportaal purina.nestle.ee.

Sotsiaalsed oskused

Kassipojale on oluline tutvustada uusi kogemusi inimeste, teiste kasside ja koertega kui nad on veel piisavalt noored, et õpitut omandada ja kasutada. Niipea, kui nad on küllalt vanad, et iseseisvalt ringi liikuda, lähenevad kassipojad uutele olukordadele kartmatult. Esimene õppimisperiood saab alguse kolmandal elunädalal, kui silmad ja kõrvad avanevad ja kassipojad hakkavad end ümbritsevat maailma tajuma.

Seitsmenädalased kassipojad muutuvad ettevaatlikumaks, seega on oluline, et nad kogeksid enne ja pärast seda vanust võimalikult palju uusi olukordi. Enne seda iga ei saa te tõenäoliselt kassi veel koju tuua, sellepärast ongi kasvatajal või hoiupaigatöötajal suur vastutus.

Tõukasse hoitakse kasvataja juures kassi 12. või 13. elunädalani, seega võivad nad paljudest emotsionaalse arengu aspektidest ilma jääda. Kui kassipoeg on koju toodud, on teie ülesanne seda arengut soodustada, et nad harjuksid paljude uute olukordadega.

Teie kassipoja emotsionaalne areng jätkub ka pärast 12. nädalat. Kassid kohanevad suhteliselt lihtsalt ning teil on suur osa selles, et nad saaksid hästi hakkama ja naudiksid oma elu, isegi siis, kui nad on teie koju saabudes liialt ettevaatlikud.

Sotsiaalne kalender

Kutsuge oma koju külalisi, et kassipoeg harjuks erinevast soost, rassist, erinevas vanuses, pikkuses ja kehaehituses inimestega. Kui teil endil lapsi pole, kutsuge ka neid. Kuid veenduge, et nad teaksid, kuidas kassipojaga käituda.

Kutsuge külla sõpru, kellel on kassisõbralikud koerad. Koerad peavad olema koolitatud ja käskudele igas olukorras kuuletuma.

Alustage kassile auto tutvustamist ja tehke lühikesi väljasõite, et ta harjuks autosõiduga juba varajases eas. Koju tagasi saabudes võiksite kassipoega millegi meeldivaga premeerida.

Tegevused ja reaktsioonid

Kui kassipoeg tutvub uute asjadega või kogeb uusi olukordi, siis käituge enesekindlalt ja ilma muretsemiseta. Närvilisel viisil kassi liigne rahustamine võib nende hirmutunnet suurendada. Nad võivad selgeks õppida ka selle, et hirmu teesklemine võib neile rohkem tähelepanu tuua. Kõige paremini toimib rahulik ja praktiline suhtumine.

Esimesed sammud eeskujuliku käitumiseni

Teie kassipojal on palju õppida. Olge kannatlik ja keskenduge eeskujuliku käitumise premeerimisele. Ärge lööge kassipoega. Selle asemel kasutage kindlasõnalist käsku «ei» ja püüdke teda siis muu tegevuse juurde suunata. Näiteks kui teie kass lükkab kuskilt asju alla, ütelge «ei» ja visake palli, mida ta saaks taga ajama minna.

Nimele reageerimine

Korrake kassipoja nime mitu korda päevas, näiteks kui ta sööb või kui teda hellitate. Ärge iial karjuge ta nime, kui olete ärritatud. Kassid peaksid oma nime seostama kõige meeldivaga. See on eriti oluline õues käivate kasside puhul. Kassi nimepidi kutsumisel peaks kass jooksuga teie juurde tulema.

Kraapimispost

Kassile on vaja õpetada, kus võib kraapida ja kus mitte, et nad ei kasutaks oma küüniste teritamiseks teie diivanit. Soetage kassile kraapimispost ja riputage sinna ka mänguasi. Kui küünised on juba posti puutunud, hakkab kass tõenäoliselt ka kraapima.

Võite vaikselt ka kassipoja esikäppi postil üles-alla liigutada. Peagi peaks ta seda juba ise tegema hakkama. Postile puistatud naistenõges võib samuti kassi kraapima õhutada. Mida rohkem kassid kraabivad, seda tõenäolisem on, et nad kasutavad posti ka edaspidi, kuna sellel on juba küllaldaselt kassi enda lõhna.

Armas ja uudishimulik

Paljud kassipojad on nii mänguhimulised ja avastamisaltid, et neil ei pruugi süles olemiseks aega jäädagi. Kõik kassid ei olegi sülekassid, seega püüdke teda võimalikult palju hellitada ja paitada. Andke kassile ruumi kasvada ja peagi veedab kass ka teiega rohkem aega. Pealegi nõuab uue pereliikmega harjumine kannatlikkust, mõistmist, kompromisse ja suurt huumorimeelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles