Üks küsimus: mida teha, kui tööandja ei taha töölepingut sõlmida?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon: Tööinspektsioon

Tarbija24 avaldab ühe tööinspektsiooni juristidele esitatud küsimuse ning ka inspektsiooni selgituse antud teemal. Seekord on teemaks ilma lepinguta töötamine.


Tööinspektsiooni Ida inspektsiooni 2011. aasta andmetel on töösuhetes sagenenud juhud, kus töötajad töötavad ilma, et nendega oleks sõlmitud tööleping või mõni muu leping. Alles arsti poole pöördudes avastab töötaja, et tal puudub haiguskindlustus (tööandja ei ole maksnud töötaja eest sotsiaalmaksu).

Küsimus

Mida teha, kui inimene on sattunud sellisesse olukorda? Kelle poole ta peab pöörduma abi saamiseks? Kuidas aga vältida sellist olukorda?

Vastab tööinspektsiooni tööinspektor-jurist Ülle Kool

Kui töötajal puudub kirjalik tööleping ja arsti juures avastab, et puudub ka haiguskindlustus kuna tööandja ei ole maksnud sotsiaalmaksu siis kõigepealt pöörduda ikka tööandja poole.

Soovitav esitada töölepingu kirjaliku dokumendi nõue kas e-kirjaga või tähtkirjaga. Töölepingu seaduse § 5 lg 3 tulenevalt on tööandjal kohustus esitada andmed kahe nädala jooksul arvates nõude saamisest.

Kui tööandja ei väljasta töötajale nõutud töölepingu kirjalikku dokumenti, siis on töötajal võimalus esitada avaldus tööinspektsioonile ning tööinspektsioon otsustab tööandja suhtes väärteomenetluse alustamise üle. Samuti töötaja võib pöörduda ka maksuameti töötajate poole, edastades info seadust rikkuvast tööandjast.

Kui töötaja töötasult on sotsiaalmaks maksmata ja tekib kahju sellest, et haigestumise korral ei maksta haiguskindlustushüvitist, siis on töötajal võimalus tekkinud kahju tööandjalt kohtu kaudu välja nõuda.

Taoliste olukordade vältimiseks tuleks täita seaduste nõudeid. Eeldatakse, et tööleping esitatakse töötajale enne tööle asumist. Kui seda pole tehtud, nõuda lepingut alates esimest tööpäevast ja järjekindlalt. Kõige parem oleks seda teha e-kirja teel, et oleks jälg tõenduste tarbeks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles