Miks mõned koerad sõna ei kuula?

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa lambakoer.
Saksa lambakoer. Foto: Ove Maidla

Koera kuuletumine peremehele sõltub paljuski geenidest, näitas Ungari teadlaste värske uuring.


Iga koeraomanik teab, kui vaevarikas on õpetada oma karvasele sõbrale isegi kõige lihtsamatele käsklustele kuuletumist. Uuringust selgus, et vähemasti Saksa lambakoerte puhul sõltub dressuurile allumine väga palju geneetilisest materjalist, vahendas Tartu ülikooli teadusportaal Novaator.

Uuringus osalenud enam kui sada koera pidid sooritama erinevaid katseid, näiteks alluma korraldusele «lama ja püsi paigal», mille eesmärk oli hinnata koerte võimet kontrollida oma loomulikke tunge.

Pärast teste võrdlesid uuringu autorid koerte DNAd, vaadeldes üht konkreetset geeni, mis on seotud aju virgatsainete tootmisega, mis mõjutavad emotsionaalseid reaktsioone ja keskendumisvõimet. Inimestel seostuvad nende puuduliku ülekandega tähelepanu- ja hüperaktiivsushäired.

Kõige raskem oli oma impulsiivset käitumist kontrollida 37 uuringus osalenud Saksa lambakoeral (sõltumata soost, vanusest või dresseeritusest), kellel esines selle geeni lühikene variant. Pikema geeniversiooniga koerad läbisid testid seevastu kõigutamatu rahulikkusega.

Uuring aitab aretajatel edaspidi paremini tuvastada hüperaktiivseid koeri, kuid sellest võib olla kasu ka inimeste keskendusraskuste uurimisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles