Laenu võttes tasuks alguses sisse maksta võimalikult suur summa

, Tarbijaveebi minuraha.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enne kodulaenu võtmist tasuks mõelda nii erinevate pankade pakkumistele kui ka hilisematele kuludele.
Enne kodulaenu võtmist tasuks mõelda nii erinevate pankade pakkumistele kui ka hilisematele kuludele. Foto: Priit Simson

Kui kaalud eluasemelaenu võtmist, tasub teada, et sinult sissemakseks nõutav omafinantseeringu suurus on pankadel väga erinev, kirjutab tarbijaveebi minuraha.ee toimetaja Heli Lehtsaar.


Mida rohkem saad ise sisse maksta, seda vähem pead laenu võtma ja nii maksad pangale kokkuvõttes vähem intressi.

Omafinantseering ehk raha, mis sul kodu ostmiseks endal peab olema, on mõnes pangas alates 10-15 protsendist ostetava vara turuväärtusest, kuid võib ka olla alates 20 või 30 protsendist. Suurema omafinantseeringu olemasolu muudab sind panga jaoks ka kindlamaks kliendiks, nii et headel tingimustel laenusaamine on tõenäolisem.

Täpne omafinantseeringu suurus võib sõltuda ostetava kinnisvara vanusest, asukohast ning seisukorrast. Näiteks on panku, kes laenutingimustes on ette näinud väiksema omafinantseeringu nõude neile kinnisvaraobjektidele, mis on kuni kahe aasta vanused.

Pangad pakuvad üldjuhul ka võimalust võtta laenu null protsendilise omafinantseeringuga, kuid sel juhul pead pangale lisaks põhitagatisele, milleks on reeglina sinu ostetav kinnisvara, pakkuma lisatagatist. See võib olla näiteks korter, eramu või muu kinnisvara, mis ei pea kuuluma sulle.

Kallim laen

Kindlasti tuleb arvestada sellega, et kui ostad kodu null protsendilise omafinantseeringuga, läheb laen sulle kokkuvõttes kallimaks, kuna pead rohkem intressi maksma. Näiteks oletame, et plaanid osta renoveeritud kolmetoalise korteri Tallinnas Mustamäel, mis maksab 55 000 eurot. Kui võtad kogu ostusumma ulatuses 20 aastaks laenu, intressiga näiteks 3,6 protsenti laenujäägilt aastas (6 kuu Euribor pluss isiklik riskimarginaal), siis maksad pangale annuiteetgraafiku puhul kokku tagasi üle 77 000 euro.

Kui aga maksad laenu võttes 15 protsenti korteri hinnast ehk 8250 eurot ise, maksad 20 aasta jooksul pangale tagasi 65 650 eurot. Seda on üle 11 000 euro vähem kui null protsendilise omafinantseeringu puhul.

Kui soovid oma esmase sissemakse suurust vähendada, on teatud sihtgruppidel – noored pered ja noored spetsialistid – võimalik kasutada Kredexi eluasemelaenu käendust. Selle puhul peab endal sissemakseks olema kümme protsenti ning kui panga nõutav omafinantseering on suurem, näiteks 20 protsenti, siis Kredex käendab puudujääva osa ehk kümme protsenti (Kredexi käendust on võimalik saada kuni 24 protsenti laenu tagatisvara väärtusest). KredExi käendust kasutades tuleb arvestada, et sa pead lepingu sõlmimisel maksma kolm protsenti käendustasu käenduse summalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles