Väikese Munamäe nõlvad avatakse peagi taas

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väikese Munamäe nõlvad peaks suusatajatele avatama juba järgmisel nädalal. Praegu käivad seal viimased ettevalmistustööd, näiteks korrastatakse veel tõstukit.
Väikese Munamäe nõlvad peaks suusatajatele avatama juba järgmisel nädalal. Praegu käivad seal viimased ettevalmistustööd, näiteks korrastatakse veel tõstukit. Foto: Väike-Munamäe suusakeskus

Eelmisel talvel nukralt suletud olnud Väikese Munamäe suusanõlvad avatakse üsna peagi uuesti. Tõstukid loodetakse käima panna juba järgmisel nädalal, ametlik avamispidu lükkub aga tõenäoliselt veebruarikuusse.



Eelmise aasta lõpus Äärmusliku Spordi ASi poolt ära ostetud suusakeskust on viimased viis nädalat aktiivselt korrastatud. Ettevõtte ühe omaniku ja Väike-Munamäe suusakeskuse tegevjuhi Priit Tammemäe sõnul tehakse praegu veel viimaseid ettevalmistusi.

Avamiskuupäev pole veel kindel. «Kui me oleme veendunud, et kõik on korras ja töötab hästi, siis hakkame vaikselt peale. Aga ametliku avamise kuupäev ja pidu jääb ilmselt veebruari,» nentis Tammemägi.

Ta selgitas, et tehnika oli pea kaks aastat niisama seisnud. Juba on uuesti töökorda saadud kunstlumesüsteemid, praegu aga töötatakse veel tõstukite kallal. «Oleme need osadeks lahti võtnud, uued detailid külge pannud, kulunud asjad välja vahetanud ja nüüd loodame need järgmise nädala alguseks käima saada,» ütles ta.

Esimese hooga avatakse mägi sellisena, nagu see viimase 15 aasta jooksul on olnud – kahe nõlvaga. «Järgmiseks aastaks on plaanis teine pool mäest ka käima panna – need vanad nõlvad, kus hakati 1947. aastal sõitma ja mis nüüd 15 aastat seisnud on,» selgitas Tammemäe.

«Hinnanguliselt on mäest kasutuses vaid 40 protsenti, magusamad palad on seal tagapool.»
2012. aasta lõpus või järgmise aasta jaanuaris avatakse aga Eestis veel üks uus mäesuusa- ja lumelauakeskus Kiviõli tuhamägedel.

Kiviõli Seiklusturismi Keskuse juhatuse liige Janek Maar selgitas, et keskus on praegu alles ehitusjärgus – ehitatakse maju, trasse ja lumetootmist. Suvel ostetakse vajalikud seadmed ning sügiseks-talveks on mehe sõnul loodetavasti tõstukid püsti ja lumi maas.

Maar ütles, et kuna keskus on ehitatud vanast prügimäest, siis on olnud võimalik seda planeerida täpselt vastavalt vajadustele. Tuhamägede plaan näeb ette mitmesuguseid suusanõlvu ja ka FISi nõuetele vastavat lumelauaparki, kus saaks korraldada MK-etappe.

Äärmusliku Spordi ASile kuulub Väikese Munamäe kõrval ka Kuutsemäe puhkekeskus, mis tähendab, et nende keskuste piletite hinnad saavad olema samad.

Kuutsemäe puhkekeskuse tegevjuhi Peeter Ilmase sõnul on praegune hooaeg alanud veidi hädiselt, kuna ilmad olid pikalt soojad ja lund polnud. Samuti võttis kunstlume tootmine võrdlemisi kaua aega, kuna sooja temperatuuri juures pole seda võimalik kiiresti teha.

«Laskumisnõlvadel on see eripära, et ega me looduslikule lumele lootma jääda ei saa – me peame nii või naa oma lume ise valmis tegema. Looduslik lumi on hästi kohev ja pole nii stabiilne,» selgitas Ilmas ja lisas, et möödunud nädalavahetus oli üks esimestest nii-öelda korralikest, kui mäel käis üksikpiletitega sõitmas umbes 550 inimest.

Peale nende oli mäel kindlasti ka hooajapileti omanikke, ent nende täpset arvu Kuutsemäe tegevjuht öelda ei osanud. «Hooajapileteid on paarisaja ringis, aga palju neid täpselt kohal on, seda ei tea,» ütles ta.

Enne mäele minekut tasub kindlasti üle vaadata keskuste kodulehed, kuna kõige täpsema info radade ja olukorra kohta saab just sealt. Näiteks pole Kütioru keskust veel lahti tehtud, ent tegijad ise loodavad selle siiski nädalavahetuseks avada ja vastava info ka kodulehele kohe üles panna.

Eesti mäesuusakeskused

Kuutsemäe puhkekeskus

Päevapilet: täiskasvanu E–R 17 eurot, nädalavahetus 20 eurot; 6–12-aastased lapsed vastavalt 11,50 ja 13 eurot.

Laenutus: suusad/laud/snowblade 19 eurot, laste mäesuusad 14 eurot.

Nõlvad: praegu avatud neli nõlva, nädalavahetuseks avatakse veel mõned.

Asukoht: Arula küla (Otepääst 14 km),Valgamaa.

Kütioru puhkekeskus (loodetavasti nädalavahetusest avatud)

Päevapilet: täiskasvanu E, T, N, R 12 eurot, kolmapäev 7 eurot, nädalavahetus 17 eurot, 7–12-aastased lapsed vastavalt 8, 7 ja 10 eurot.

Laenutus: suusad / laud koos saabastega 16 eurot päev, kiiver 2,50.
Nõlvad: kaks nõlva.

Asukoht: Koloreino küla (Võrust umbes 15 kilomeetrit), Võrumaa.

Valgehobusemäe suusa- ja puhkekeskus

Päevapilet: täiskasvanu E–P 13 eurot, kõik lapsed kuni 11 aastat 8 eurot.

Laenutus: suusad / laud koos saabastega 16 eurot päev, kiiver 2 eurot.

Nõlvad: 200-meetrine lumelaua- ja mäesuusanõlv, lumelauapark, lumerõngarada.

Asukoht: Järvamaa, Albu vald, Mägede küla.

Nõmme lumepark

Päevapilet: täiskasvanu E–R 10 eurot, nädalavahetus 14 eurot, laps kuni 12 aastat 6,50/10.

Lastele, kes koos kiivriga jäävad kasvult alla 115 cm, tasuta.

Laenutus: suusad / laud koos saabastega 16 eurot päev, kiiver 2,50.

Nõlvad: slaalominõlv, õppenõlv ja freestyle-park.

Asukoht: Tallinnas Nõmmel, Mustamäe suusahüppetorni nõlval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles