Teesulgu jäänud turismibussis oli mitu Eesti peret koos imikutega

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Välisministeerium soovitab Egiptuses olevatel turistidel vältida linnadevahelisi reise.
Välisministeerium soovitab Egiptuses olevatel turistidel vältida linnadevahelisi reise. Foto: SCANPIX

Ööl vastu kolmapäeva pea üheksa tundi teesulus seisnud Eesti turismibussis oli ka mitu imikuga peret, kes võttis omal vastutusel ette ekskursiooni Kairosse hoolimata, et neid oldi eelnevalt teel varitseva ohu eest hoiatatud, ütles reisifirma Goadventure direktor Oksana Golovina.


«Ma ei mõista, miks keegi pidi sinna üldse imikutega minema! Lausa mitu peret oli, kellel olid imikud kaasas. Kõigile Eesti turistidele oli eelnevalt seletatud, et selline olukord võib tekkida ja kõik inimesed olid sellega rahulikult nõus. Kui me täna (eile – toim.) helistasime kõik need inimesed läbi, kelle me kätte saime, siis nad ütlesid, et jah, me küll teadsime, aga ikkagi läksime,» ütles Golovina.

Linnadevahelisi ekskursioone ei korralda Eesti turismifirmad ise, seda teevad ettevõtete kohalikud partnerid. «Meie reisiesindaja ütleb inimestele, et me ei soovita seda, aga otseselt ära keelata me ei saa. Näiteks kõik need 17 inimest, kes selles Kairo bussis olid, nendega kõigiga räägiti infotunnis ja öeldi, et meie seda ei soovita. Ja seda enam, et välisministeerium seda ei soovita,» kirjeldas naine.

Golovina selgitas, et Egiptusesse tulnud turistidele seletatakse kohale jõudes infotunnis kõik ära, kus loomulikult hoiatatakse ka linnadevahelisele ekskursioonile mineku ohtude eest.

Praegu on Goadventure peatanud eestikeelsete ekskursioone müügi vähemalt paariks-kolmeks nädalaks – kuniks olukord jälle turvalisemaks muutub. Küll aga pole reisifirma juhi sõnul kehtestatud üldist keeldu, mis tähendab, et kohalikud firmad jätkavad inglisekeelsete ekskursioonide müüki nagunii.

«Kui inimene tahab osta, siis ta leiab selle võimaluse. Kui meie giid ütleb, et me ei soovita teil minna ja inimene ütleb, et ma siiski tahan minna, siis seda ta teeb omal vastutusel,» nentis Golovina ning lisas, et nad ei saa inimesi ju kinni siduda.

«Kui inimene tahab ikkagi väga minna, siis ta võib minna selle inglisekeelse reisiesindaja juurde, kes istub sealsamas hotellis, ja ütelda, et ma tahan Kairosse, ja loomulikult see vormistab ära,» kirjeldas ta.

Golovina selgitas, et tegelikult on siiski parem, kui nende turistid läheksid ekskursioonile pigem Goadventure’i valvatud ja turvatud bussiga, kuna firmal teeb koostööd kohaliku politsei ja turismiministeeriumiga, mis võimaldab aga samalaadse olukorra tekkides kergemini infot saada.

«Kui inimene läheb omapäi ja ostab tänavalt ekskursiooni, siis me ei tea, kus ta on, kellega ta on ja millises bussis. Ja kust sa ta pärast üles leida. Jällegi on see teema, et inimesi on palju ja igaüks ei pruugi ka teavitada sellest, kui ta kuhugi läheb. On kergem, kui kõik on kontrolli all ja kõik on käepärast ja me teame, kus inimesed on parasjagu,» möönis ta.

Üleeilse turistide kinnipidamise juhtumi kohta ütles reisifirma juht, et tol korral ei olnud eesmärgiks peatada vaid kaheksat turismibussi, vaid teesuluga pandi kinni kogu liiklus. Kaheksa bussi, millest ühes olid ka 17 Eestist pärit Goadventure’i turisti ning kaks Eesti grupiga liitunud soome-eestlast, jõudsid teesuluni teisipäeva õhtul kell 21.40. Bussid said liikuma alles järgmisel hommikul kell 6.25. Golovina sõnul oli olukord olnud äärmiselt rahulik.

«Tegelikult on võimalik võtta ka ekskursioone, mis jäävad sinna kuurorti piirkonda. Inimene ei pea ilmtingimata hotellis passima, sest kuurordid on ikka väga hästi turvatud ja valvatud. Ja seal on ka ajaloolisi vaatamisväärsusi,» ütles naine.

Eesti Turismifirmade Liidu tegevdirektor Kersti Kont möönis, et hoolimata järjekordsest kinnipidamisest pole nende jaoks midagi sisuliselt muutunud. Liit lähtub välisministeeriumi soovitustest ja hoiatustest ning hetkel on ministeerium hoiatanud vaid linnadevahelise reisimise eest. Egiptuse-reiside täielik ärajätmine pole aga põhjendatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles