Rahutu Egiptus häirib inimeste puhkuseplaane

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Egiptlaste kätesse ei julge eestlased ennast enam nii lihtsalt usaldada ning seepärast on pilgud pööratud uute soojade maade poole. Pildil massöör Egiptuse ühe populaarsema kuurordi Sharm el Sheiki rannas.
Egiptlaste kätesse ei julge eestlased ennast enam nii lihtsalt usaldada ning seepärast on pilgud pööratud uute soojade maade poole. Pildil massöör Egiptuse ühe populaarsema kuurordi Sharm el Sheiki rannas. Foto: Marko Püüa

Et eestlaste lemmik-puhkusepaik Egiptus ei ärata paljudes enam usaldust, on populaarseks muutunud teised paigad.


Estraveli turundusdirektor Mari-Liis Rüütsalu möönis, et sündmused Egiptuses on nende reisijad ärevaks teinud. «Eks ikka küsitakse ja uuritakse sealse olukorra kohta, eriti lastega reisimisel. Egiptuse-reise ostetakse, aga vähem, kui oleks ostetud ilma rahutusteta,» rääkis ta.

Samas tunnistas Rüütsalu, et ega meil talvisel ajal kuigi palju muid võimalusi ole: «Kuna Tenerife-reiside hinnad on nagunii mõnevõrra kõrgemad ja ka kohapealne elu kallim, siis tegelikult hinnad seoses Egiptusega tõusnud ei ole. Küll aga ei pruugi nüüd, kui Tenerife-reisidele on rohkem soovijaid, neile enam sooduspakkumisi olla.»

Soome kaudu reisile

Rüütsalu sõnul on eestlaste seas järjest populaarsemaks muutunud Soome reisikorraldajate pakkumised. Estraveli käibes on sealsete reisikorraldajate müük võrreldes paari aasta taguse ajaga märkimisväärselt suurenenud. Eriti suure hüppe on teinud Tai-reisid. «Kuna Soome turg on Eesti omast oluliselt suurem, on seal ka valik uhkem – seda nii sihtkohtade kui hotellide osas,» märkis Rüütsalu.

Eelmisel aastal said Estraveli klientide seas väga menukaks Türgi-reisid – seal käis 3000 inimest.

Järgmised kohad reisimüügi edetabelis olid Kreeka, Egiptus ja Kanaari saared, kuhu sõitis aastas veidi enam kui 2000 inimest.

Nõudluse suurenemise pärast teatas reisikorraldaja Horizon Travel, et teeb lisareise Tenerifele. Firma tegevjuht Cinzia Siig rääkis, et Tenerife-broneeringute arv on hüppeliselt kasvanud ning nõudlus on suurenenud kogu Skandinaavias.

«On ilmselge, et pärast kahte järjestikust ohtlikku intsidenti ei julge inimesed enam Egiptusesse minna ning otsivad talvepuhkuseks teisi võimalusi,» lausus Siig.

Ta lisas, et kui ebastabiilne olukord Egiptuses peaks jätkuma, võivad Eesti reisijate «uueks Egiptuseks» saada just Kanaari saared ja Tai, kuhu broneeringute arv on samuti hüppeliselt kasvanud.

Samas ütles Goadventure tegevjuht Oksana Golovina, et Egiptuse-reise ei maksa karta, sest olukord on seal kontrolli all. Ta kinnitas, et Egiptusesse reisitakse täpselt samamoodi kui varem ja lähimad reisid on täis. Hinnad on samuti tavatasemel. Mõnedele üksikutele vabadele kohtadele tehakse nagu ikka ka viimase hetke pakkumisi.

«Üldiselt on aga tendents selline, et Egiptuse külastajate arv on viimase paari aastaga vähenenud. Tean näiteks, et vene turistide Egiptuse-reiside maht on langenud 30 protsenti ning seda eelkõige poliitilistel põhjustel, samas on kasvanud rootsi ja tšehhi turistide hulk,» rääkis Golovina.

Hotellid pingutavad

Eestis on Egiptusesse sõitjate arv vähenenud viiendiku võrra, kuid see on Golovina sõnul tingitud pigem meie rasketest majandusoludest: «Ning loomulikult on üldine turistide arvu langus kaasa toonud ka hindade odavnemist kohapeal, hotellid pingutavad rohkem, et saada endale külalisi, ja teevad vahel väga häid sooduspakkumisi.»   

Golovina lisas, et Egiptusele on talvisel ajal pea võimatu pakkuda taskukohast alternatiivi, mis sobiks perepuhkuseks ning vastaks keskmise eesti pere nõuetele. Näiteks on Tenerife pisut jahedavõitu ning hoopis kallimas hinnaklassis.

Kokkuvõttes võib öelda, et ehkki inimesed valivad hoolega, kuhu puhkust veetma minna, pole reisimine üldiselt vähenenud.  Reisimise peale kulutatav summa on võrreldes kahe eelneva aastaga kasvanud ligi 15 protsenti, ütleb statistika.

Soojale maale

Soodsaid pakkumisi

Riik                          Hind              Puhkusepäevi

•    Egiptus               391                    8

•    Tenerife              661                    8

•    Tai                       935                  14

•    India                    975                 15

•    Türgi*                  565                   7

•    Kreeka*              620                    7

    * Algab Soomest

Allikas: lastminute.ee

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles