Kuidas määratakse uue makseperioodi intress?

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kuigi paljudele laenuvõtjatele võib tunduda loomulik, et ujuva intressiga eluasemelaenu järgmise kuue kuu intressimäär fikseeritakse selle muutmise päeval kehtiva Euribori väärtuse järgi, on erinevate pankade tingimused siiski erinevad.


Enamiku Eesti eluasemelaenude puhul kasutatav kuue kuu Euribor on viimasel ajal tublisti langenud ning igakuiste laenumaksete vähenemise ootuses on järgmise intressiperioodi Euribori määramine paljude jaoks oodatud sündmus.

Samas ei suvatse kuigi paljud oma laenulepinguga deitailselt tutvuda, mis võib viia arusaamatusteni - näiteks tekib panga kliendil küsimus, miks ei määratud järgmise makseperioodi intressimäära sama päeva Euribori väärtuse järgi?

Kui Euribori kasvades võis veidi varasema väärtuse fikseerimine järgmiseks kuueks kuuks olla kasulik, siis Euribori langedes tundub see mõnele ehk ebaõiglane. On ju intressimäära muutmise päeval Euribor juba taas veidi madalam kui päev või paar varem. Paraku kehtivad ühesugused laenutingimused nii ühes kui teises olukorras, kuid sõltuvalt pangast võivad nad olla erinevad.

Sampo panga eraisikute finantseerimise osakonna juhataja Aire Mäe sõnul fikseeritakse neil Euribori väärtus kaks pangapäeva enne uue intressiperioodi alguskuupäeva.

«Lepingu põhitingimustes on välja toodud ka kuupäevad, millal uus intressiperiood kehtima hakkab. Euribori muudatusest teavitame klienti kirja teel viitega tema laenulepingule,» ütles Mäe.

SEB pangas sõltub aga Euribori fikseerimine ka sellest, millal on sõlmitud laenuleping.

«Alates 2008. aastast sõlmitud lepingutel võetakse aluseks intressi maksepäeval kehtinud Euribor,» rääkis SEB kommunikatsioonijuht Silver Vohu. «Kui maksepäev juhtub olema pühapäev, siis sel juhul kehtib reedene Euribor. Seega makse toimub esmaspäeval, kuid aluseks on reedel fikseeritud Euribor, kuna see kehtis pühapäeval,» selgitas Vohu.

Enne 2008. aastat sõlmitud lepingute puhul võetakse uus Euribor Vohu sõnul üldjuhul kuu esimesel kuupäeval ja maksepäev on see, mis on lepingus kokku lepitud. «Seega makse toimub näiteks 10. kuupäeval, kuid vastavalt lepingule fikseeritakse Euribor juba kuu alguses,» märkis ta.

Swedbank fikseerib aga panga kommunikatsioonispetsialist Laura Käeseli sõnul intressimäära muutmise päeval uue intressimäära lähtudes samal päeval Reutersi lehel avaldatud vastavate kuude Euriborist.

Nordea panga kommunikatsioonijuht Kristel Peikel märkis, et nende laenulepingute järgi selgub Euribori määr kaks pangapäeva enne uue intressiperioodi algust. «Intressiperiood algab intressi maksetähtpäeval, välja arvatud esimene intressiperiood, mis algab laenu või selle esimese osa väljamaksmise päeval,» selgitas Peikel.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles