Hakkame sööma kanepit!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanepiusku ettevõtjad: (paremalt) Helen Hirv, Kaire Miljan ja Ago Siiner, kelle selle aasta plaan on käivitada Eestis kanepitööstus. Pildil hoiab Helen käes kanepiõli, mille maaletoomise ja turustamisega nad seni – kuni oma tehas pole veel valmis – tegelevad.
Kanepiusku ettevõtjad: (paremalt) Helen Hirv, Kaire Miljan ja Ago Siiner, kelle selle aasta plaan on käivitada Eestis kanepitööstus. Pildil hoiab Helen käes kanepiõli, mille maaletoomise ja turustamisega nad seni – kuni oma tehas pole veel valmis – tegelevad. Foto: Liis Treimann

Kanepi kasulikkusest ei ole me veel hästi aru saanud. Ja kui ka oleme, siis kust seda osta? Ettevõtlikud noored on otsustanud vea parandada ja teha kanepist Eesti uue kaubamärgi.

Kanepil ja kanepil on suur vahe. Meie räägime siinkohal tööstuskanepist (cannabis sativa), mis tundub olevat täiesti imepärane taim. Kanepiseemnetest saab hulganisti toiduaineid, lisaks õli, mis teeb oma kasulikkusega silmad ette isegi seni tervisejumala staatuses olnud oliiviõlile. Kanepiseemneid kasutatakse edukalt ka kosmeetikatööstuses. Taime varrest saab riiet, ehitusmaterjale ja mida kõike veel (vt joonist).

Kanepikasvatuse, sellest õli pressimise ja tootearendusega on hakanud Eestis intensiivselt tegelema neli noort inimest. Tartu Ülikooli juures asuva energiatõhusa ehituse tuumiklaboris töötanud Ago Siiner (30) alustas kanepikasvatusega Võrumaal, Lääne-Virumaal ja Raplas juba seitse aastat tagasi. Äripartneri Tarmo Taelaga (29) koostöös kokku kogutud kanepiseeme müüdi valdavalt välismaale, kus sellest valmistatakse õli, kapsleid ja muid tervisetooteid.

Läinud aastal lõi Agoga kampa tema elukaaslane, samas laboris projektijuhina töötanud Helen Hirv (29), kes leidis, et kasulikku kanepiseemet ekspordiks müüa pole üldse otstarbekas – parem toota kvaliteetset õli siinsamas Eestis. Mõttega haakus Heleni endine kolleeg Kaire Miljan (38), kes õpib Tallinna Tehnikaülikooli magistrantuuris tööstustehnikat ja juhtimist.

Kanepiseemnete töötlemise liin on just see, millega tema eriala seostub, nii et suurepärane väljakutse! Kairele on selline tegevus ka põlvkondliku sideme jätkamine – tema vanaisa aretas Jõgeva sordiaretusjaamas omal ajal just kanepit ja lina ning andis 1947. aastal välja raamatu «Kanepikasvatus».

Tänaseks on loodud ettevõte Perfect Oil OÜ, mis kasutab Tartu Ülikooli spin-off teenuseid – see tähendab koostööd ülikooli teadlastega, et nende teadmisi ja informatsiooni tulevikus ärikasumiks konverteerida. Laiema kõlapinna saamiseks asutati ka Eesti Tööstuskanepi Liit, et liita tööstuskanepi kasvatusest huvitatud.

Imelised omadused
Ago, Helen ja Kaire veavad kanepi-asja suuresti ka missioonitundest, sest nad on aru saanud, kui väga inimese organism seda tegelikult vajab. «Kanep on kuulunud aastasadu eestlase toidulauale, olen ise näinud vanu fotosid, kus talumehed poseerivad kanepipõllu taustal,» räägib Ago Siiner. «Vahepeal suretati kanepikasvatus narkoprobleemi ja puuvilla pealetungi tõttu aga täiesti välja – meie alustasime sellega uuesti 2004. aastal.»

Helen Hirv ei väsi kiitmast kanepi kasulikkust nahale. «Sain sellest aru paar kuud tagasi, kui hakkasin oma viieaastase tütre allergilist nahka ravikreemide asemel määrima kanepiõliga.

Tulemus oli käes paari nädalaga – nahk on tunduvalt elastsem, nahakahjustused vähenenud. Ka mu enda käenahk on tütart õlitades muutunud pehmeks ja terveks, muidu see alati talviti ketendas.»
Kaire Miljan alustas «inimkatsetusi» kanepiõliga oma hea sõbra hüvanguks, kellel on kolesteroolitase veres tugevasti üle normi. «Loodame selle õli abiga kuu ajaga normi saada,» mainib Kaire, kelle meelest on kanepisöömise sihtrühm just 35+ ületöötanud mehed.

Kanepiusulised ettevõtjad teavad, et omega-3 rasvhapete puuduse all kannatab uuringute põhjal 80 protsenti inimkonnast. Kanepiõli on kasulik eelkõige lastele, sest parandab ajutegevust, tugevdab aju- ja närvirakke, hoiab naha korras ning on väga toitaine- ja energiarikas.

Täiskasvanul aitab igapäevane polüküllastumata rasvhapete tarbimine hoida normis kolesteroolitaset veres, samuti aitab see kaasa vaimsele tasakaalule ja hoiab nahka noorena.

Eesti oma «Angry Birds»?
Hiljuti ütles Soome president Tarja Halonen Eesti Televisioonile antud intervjuus, et eestlastel tuleb endal leiutada oma ärimagnet, nii nagu soomlastel oli Nokia ja nüüd on «Angry Birds». Kuulsa kosmeetikaketi The Body Shop omanik Anita Roddick soovitas seitse aastat tagasi Rohelise Värava internetilehele antud intervjuus eestlastel hakata tegema midagi ebatavalist.

Näiteks kasvatama tööstuslikku kanepit. «See oleks vast äri!» õhkas hea ärivaistuga Roddick. Ago, Helen ja Kaire neid mõtteid silmas pidades sihikindlalt edasi rühivadki.

Miks on kanep kasulik?

Toitumisnõustaja Annely Soots:

Kanepiseemned ja kanepiõli on väga tervislikud toiduained. Õli võiks kasutada salatiõlina, aga kui salat on tehtud esimese külmpressi oliiviõliga, tasuks sinna lisada kanepiseemneid. Miks? Sest oliiviõlis ei sisaldu omega-3 rasvhappeid, kanepis on neid aga päris palju. Omega-3 rasvhapete tervislikkusest on nüüdseks vist küll kõik midagi kuulnud.

Kanep sisaldab omega-3 rasvhappeid küll natuke vähem kui linaõli ja -seemned, ent kõik kasulikud rasvhapped on kanepis heas vahekorras. Samuti sisaldab kanepiõli erilist omega-6 rasvhappe vormi GLAd, mida näiteks linaseemnetes ja oliiviõlis ei ole. Vanad inimesed mäletavad, kuidas ema neile kanepiseemneid andis, seega on kanep olnud juba meie esiisade toidulaual.

Kooritud kanepiseemned on nii maitsvad, et sobivad ka lihtsalt niisama lusikaga süüa. Lapsed armastavad neid kommi asemel.

Kuna tegemist on omega-3 rasvhappeid sisaldava õli ja seemnetega, siis ärge neid kuumutage, ärge selle õliga küpsetage ja ärge hoidke neid päikese käes – need õrnad rasvhapped rääsuvad väga kergesti. Kui kanepijahust on suurem osa õli välja pressitud, siis ta enam nii õrn ei ole.

Tasub teada

Mis on tööstuskanep?
Kanep (cannabis sativa) on üks iidsemaid kultuurtaimi, mida on sajandeid kasvatatud vastupidava kiu ja õlirikaste seemnete saamiseks. 20. sajandil oli Euroopa suurim kanepikasvataja Nõukogude Liit, kus enne 1940. aastat oli ametlik kasvupindala üle 600 000 hektari, järgnesid Itaalia ja Prantsusmaa.

Aastatel 1870–1970 kahanes näiteks Itaalias kanepikasvatuspindala pea 140 000 hektarilt nullini. Peamisteks kasutamise vähenemise põhjusteks peetakse taime narkootilise
aine THC sisaldusest tingitud seaduspiiranguid (Euroopa Liidus kehtib lubatud sortide nimekiri, mille THC sisaldus on seadusega vastavuses), pehmematest kiududest, eriti puuvillast tekstiilide populaarsuse kasvu ning sünteetiliste kiudude leiutamist (nailon).

Euroopa maadest jõudis Saksamaa viimasena kanepikasvatuse keelustamiseni 1984, pärast paar aastat kestnud uuringuid saadi oma veast aru ning kanep legaliseeriti taas 1995. aastal.
Eestis on kanepikasvatus uuesti võimalik alates 2004. aastast, seda suuresti tänu Eesti vastavate seaduste ühtlustamisele Euroopa Liidu omadega.

Tööstuskanepi kasvatus ning taimest saadavate kiudude ja õli kasutamise arendamine on praegu vägagi päevakorras ning vastavasse teadusarengusse ja tööstusse panustatakse suuri ressursse.

Vaata lähemalt:
www.perfectplant.ee
www.kanepitooted.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles