Kaasadel on üldiselt kasulikum tulusid deklareerida koos

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuludeklaratsiooni täitmine
Tuludeklaratsiooni täitmine Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Üldjuhul on abikaasadel kasulikum täita oma tuludeklaratsiooni ühiselt, ent on ka vastupidiseid juhtumeid, mistõttu soovitab maksuamet enne deklaratsiooni kinnitamist eri võimalusi lihtsalt katsetada.

Maksu- ja tolliameti teeninduskorralduse osakonna juhtivspetsialist Hannes Udde ütles, et ühisdeklaratsiooni saavad täita 31. detsembri 2011 seisuga abielus olevad inimesed.

«Ühisdeklaratsiooni tehes vastutavad abikaasad kõige eest solidaarselt. Kui näiteks ühel pooltest on kohtutäituri nõue, siis võetakse ühisdeklaratsiooni tulemusest ära nõue ja siis ülejäänu tagastatakse,» soovitas ta silmas pidada.

«Mõlemad abikaasad peavad andma nõusoleku, et soovivad teisega koos deklaratsiooni esitada, ühe poole nõusolekust ei piisa,» selgitas Udde, mille poolest ühisdeklaratsiooni esitamine erineb ükshaaval esitamisest.

Koos deklaratsiooni täites liidetakse kõik abikaasade tulud ja kulud ning tulemus tekib kogumis. «Kui ühel puuduvad tulud, siis saab teise arvelt kasutada maksusoodustusi,» selgitas Udde. Seega on mõttekas esitada tuludeklaratsioon koos, kui ühel abikaasadest ei ole üldse sissetulekuid ja teisel on, ning kui kõik tulud on Eestis maksustatavad.

Udde sõnas, et üldjuhul ongi mehel ja naisel tulusid kasulikum koos deklareerida. «Kui aga on saadud välismaal tulusid vähemalt 75 protsenti ja välismaa tulude hulgas on ka tulusid, mida Eestis ei maksustata, siis ei pruugi ühisdeklaratsioon olla alati kasulikum. Konkreetset retsepti ei ole, seda tuleb lihtsalt katsetada,» soovitas ta.

See, kui palju tagastatavad summad koos või eraldi deklareerides erinevad, sõltub inimeste tuludest ja kuludest. «Näiteks üks ei ole saanud üldse tulu, siis tema eraldi deklaratsiooni tehes ei saa üldse tagasi tulumaksu. Teine saab kasutada ainult oma maksusoodustusi. Kui teevad koos, siis saab nt tagasi esimese abikaasa maksuvabalt tulult arvestatud tulumaksu 1728 x 21 protsenti = 362.88 eurot,» tõi ta näite.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles