Grippi haigestub järjest rohkem inimesi

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haiguse korral tuleb palju juua.
Haiguse korral tuleb palju juua. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Eelmisel nädalal (6-12.02.2012) jätkus ülemiste hingamisteede viirusnakkustesse ja grippi haigestumuse kasv, teatas terviseamet.


Arstide poole pöördus 4209 inimest ehk 12 protsenti rohkem nädal varasemaga võrreldes. Gripitaoliste haigestumiste arv kasvas samal ajavahemikul 7 protsendi võrra.

Keskmine haigestumus 100 000 elaniku kohta oli 314. Keskmisest suurem oli haigestumus Harjumaal, Tallinnas, Ida-Virumaal, Läänemaal ja Tartumaal.

Haigestumus ei ületa veel Eesti keskmist, kuid on hakanud kasvama Jõgevamaal, Pärnumaal, Raplamaal, Saaremaal, Valgamaal, Viljandimaal ja Võrumaal. Mujal püsib haigestumus stabiilsena.

Enim haigestuvad praegu kuni 5 aasta vanused lapsed, kuid eelmiste aastate võrdluses on haigestumus kõrgem ka vanemaealise elanikkonna hulgas vanuses 65 ja enam.

Grippi haigestumuse intensiivsust saab hinnata keskmiseks, kuid haigestumus on tõusutrendil.

Aasta kuuendal nädalal kinnitati laboratoorselt 11 gripiviirust, neist üheksa olid A/H3 ja üks B-gripiviirus.

Gripiviirustest põhjustatud haigestumiste osakaal oli 25 protsenti. Umbes 75 protsendil juhtudest oli haigestumine seotud muude respiratoorseid viirusnakkusi põhjustavate viirustega, millest hetkel domineerib RS-viirus.

Euroopa gripiseirevõrgustiku andmetel on sel hooajal domineeriv A/H3N2 tundlik gripiviirusevastaste preparaatide suhtes. Seni läbiviidud uuringutes ei ole ilmnenud viirusresistentsust.

Kuna gripi haigestumise oht püsib veel vähemalt paari kuu vältel, ei ole hilja end gripi vastu vaktsineerida.

Euroopa gripiseirevõrgustiku andmetel loetakse haigestumuse intensiivsust keskmiseks Belgias, Bulgaarias, Hispaanias, Kreekas, Islandil, Itaalias, Maltal, Prantsusmaal, Portugalis, Rumeenias, Slovakkias.

Gripiviiruse levikut hinnatakse laialdaseks Belgias, Itaalias, Prantsusmaal ja Hispaanias. Mujal riikides hinnatakse haigestumuse intensiivsust madalaks, kuid kõikjal on täheldatud haigestumuse kasvu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles