Ise veel lasteaias, aga juba ettevõtja

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Eestis on mitusada korralikult töötavat ja kasumit teenivat firmat, mille omanike seast leiab nii noori ärimehi ja -naisi, kes pole veel lasteaiastki edasi jõudnud.

Täpsemalt on selliseid firmasid 249, ja omanikke, kes peavad autos turvatoolis istuma, lasteaias lugema õppima, kes ei saa veel riigijuhte valida või poest alkoholi osta, on äriregistri järgi 257.

Üheks selliseks on aprillis kolmeaastaseks saav Anna-Lotta Suurväli. Koos oma kümneaastase õe Grete Suurvälja ja varsti neljaseks saava sugulase Anete Pärnitsaga on ta ärijuhtimis- ja nõustamisettevõtte Kristosten kaas­omanik.

Seeme äriajamiseks

2010. aastal oli selle firma käive üle 11 miljoni krooni ja kasum finantstuludest üle 53 miljoni krooni. Jaotamata kasumi real oli tunamullu kirjas pea 180 miljonit krooni.

Tegemist on laia haardega ärimehe Ülo Pärnitsa perefirmaga. Tema on ka see, kes osalused oma lapselastele jagas.

«Ega mul seda vara, mida elu jooksul kogunenud on, endale vaja pole. Seepärast saigi mingisugune osa neile antud,» ütleb kunagine suurerastaja.

Küsimusele, kas tema lapselapsed võiksid täisealiseks saades ka ettevõtjateks saada, ei oska 75-aastane staažikas ettevõtja mõistagi kohe vastata. «Võib-olla et kellelgi on ärilist vaistu. Siis on esimene seeme äriajamiseks olemas,» sõnab ta.

Tallinnas Suur-Sõjamäe lähistel motopoodi pidav Harri Rästas räägib aga, et tema 16-aastane tütar sai osaluse kingituseks. «Ma ise ei mäleta enam, mille puhul, võimalik, et sünnipäevaks,» ütleb ta.

Rästas näeb seda kui algkapitali iseseisva elu alustamisel. «Siis saab ise teha, mis tahab selle firmaga,» räägib ta.

Rästase sõnul on tütar Nelery «ebaloomulikult palju tüdruku kohta» huvitatud motoasjadest.
Valdav osa firmadest, kus on lapsomanikud, on osaühingud ja pigem väikesed kui keskmise suurusega ettevõtted. 249 firma seas on vaid kolm aktsiaseltsi.

Enamikul juhtudel on laste firmaomanikuks saamine aga pigem kurb kui rõõmus sündmus, sest osalus on saadud päranduseks.

Näiteks võlgade sissenõudmisega tegeleva Incure Inkasso Agentuuri üks omanikest, 12-aastane Isabel Veelmaa sai osaluse emalt, ütleb firma juhatuse liige Gerd Veelmaa.

Pigem kahanev nähtus

Firma teadlik kirjutamine lapse nimele on praeguseks aga pigem mööduv kui kasvav nähtus, kuna alates uue perekonnaseaduse jõustumisest on alaealise nimel juriidilise isiku osaluse omandamine või liikmeks astumine tehing, mis vajab kohtu nõusolekut.

«Omanikuks võib alaealine saada pärimise tulemusena või osaluse omandamisega enne uue perekonnaseaduse jõustumist, mil ülal kirjeldatud piirangut polnud ja osaluse omandamine alaealise nimel oli täiesti vaba,» ütles justiitsministeeriumi pressiesindaja Priit Talv.

Ta lisab, et varem mainitud firmade arv 249 ei pruugi täielik olla, kuna äriregistris ei ole kirjas aktsiaseltside aktsionäre, kelle osalus on väiksem kui 10 protsenti. Seetõttu võib alaealisi omanikke tegelikult veel rohkem olla.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles