Üks küsimus: kuidas tuleb tööpäeva lühendada vahetustega töö puhul

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tööinspektsioon

Tarbija24 avaldab ühe tööinspektsiooni juristidele esitatud küsimuse ning ka inspektsiooni selgituse antud teemal. Seekord on teemaks lühendatud tööpäev vahetustega töö puhul.


Küsimus

Töölepingu seaduse § 53 kohustab Eesti Vabariigi aastapäevale eelnevat tööpäeva (23.02.) lühendama kolme tunni võrra. Kui aga sellele päevale langeb kaks vahetust (näiteks üks lõppeb kell 7.00 ja teine algab sama päeva õhtul kell 19.00), kas tööandja peab lühendama mõlemaid vahetusi? Kuidas tasustatakse töö vahetuses, mis algab 23.02. ja lõpeb 24.02., so riigipühal?

Vastab tööinspektsiooni tööinspektor-jurist Kaia Taal

Tööandjal on kohustus lühendada ainult riigipüha eelsel päeval lõppevat vahetust, kuid keelatud pole töötajale soodsamate kokkulepete sõlmimine. Riigipühal tehtud töö hüvitatakse töölepingu seaduse § 45 lõike 2 alusel 2-kordse töötasuga. Siinkohal makstakse topelttasu vaid vahetuse nende töötundide eest, mis langevad riigipüha, näiteks 24.02. kuupäeva sisse. Poolte kokkuleppel võib hüvitada riigipühal töötamist täiendava vaba aja andmisega. Sel juhul tuleb ka antav vaba aeg tasustada ning tehtud töö eest makstakse töötasu ühekordselt.

Ööajal (kell 22.00 kuni 6.00) tehtud töö eest makstakse 1,25-kordset töötasu või hüvitatakse poolte kokkuleppel täiendava vaba ajaga – ka sel juhul makstakse töötasu ühekordselt ja vaba aeg tasustatakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles