Swedbank: makseraskused kimbutavad veel väga väheseid

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Swedbanki logo
Swedbanki logo Foto: SCANPIX

Swedbanki kodulaenuklientidest on pikaajalistes makseraskustes kokku alla kahe protsendi.


Swedbanki eraisikute finantseerimise divisjoni direktor Aet Altroff rääkis tänasel pressikonverentsil, et kui kokku on pangal umbes 97 000 eluasemelaenu lepingut, siis kuude kaupa pole oma laenumakseid suutnud tasuda neist umbes 650, mis moodustab alla 1 protsendi laenuportfellist.

Makseraskuste tõttu on Altroffi sõnul maksepuhkusel veel umbes 400 klienti, mis moodustab 0,4 protsenti laenuportfellist.

Altroff nentis, et kui kodulaenuga võlgu jäädakse, on see enamasti seotud inimese töötuks jäämisega, töötuse kasv teeb aga murelikuks. 

«Mõistagi ei välista me, et see arv tänavu kasvab ning oleme sellega ka oma plaanides arvestanud ja läbi mõelnud, kuidas selliseid inimesi nõustada ning leida koostöös lahendus keerulise ajaga toimetulekuks,» rääkis Altroff. «Tahame olla valmis selleks, et töötuse kasvades raskustes laenuperede hulk suureneb.»

Üldiselt ei erine makseraskustes kliendid tema sõnul eriti nn keskmisest laenukliendist. Kui keskmise lepingu laenusumma on 500 000 krooni ja periood 18 aastat, siis keskmine makseraskustes leping on võetud 650 000 krooni peale ja 13 aastaks.

Küll aga erineb makseraskustes klient Altroffi sõnul teistest tegutsemisvaldkonna poolest. Probleemid tekivad samade alade töötajatel, kus on raskused ka ettevõtluslaenudega: kinnisvaraarendus, ehitus, sisustus, teenindussektor, mis sõltub puhtalt sisenõudlusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles