Aiandusasjatundja: mulla pealt ei maksa kokku hoida

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Turbatablettidesse võiks panna taimed, mis ei talu hästi pikeerimist.
Turbatablettidesse võiks panna taimed, mis ei talu hästi pikeerimist. Foto: Mihkel Maripuu

Hansaplanti osakonnajuhataja Eva Luigase sõnul algab köögiviljataimede kasvatamise puhul kõik mullast – see on seemne idanemisel äärmiselt oluline ja mulla pealt kokku hoida ei tasu.


Ta ütles, et erinevad taimed vajavad natuke erinevaid asju ning pisitaimed tuleks idanema panna peenema fraktsiooniga õhulisemasse mulda kui suuremad taimed.

«Tänapäeval on igal asjal oma muld ja mina olen need kõik läbi proovinud. Ning need mullad ongi erinevad. Tihti on ka nii, et mida kallim, seda kvaliteetsem,» märkis Luigas.

Köögiviljaseemnete külvamisel soovitas ta kasutada turbatablette, mis on hõlpsalt kasutatavad, puhtad ja võtavad võrdlemisi vähe ruumi. Eriti hea on selliseid tablette kasutada taimede puhul, mis ei talu pikeerimist – näiteks tšilli ja paprika külvamisel.

«Tomatit ja kurki võib tõmmata igatepidi, aga tšillil ja paprikal on õrn juurekael ning ta suhtub sellesse väga pirtsakalt, kui keegi ta juurekaela maha matab. Ja siis ta võib seista kaks nädalat järjest ja mitte kasvada,» selgitas Luigas.

Turbatableti sisse läheb tavaliselt üks seeme, ent alguses võib sinna panna ka kaks. Sellisel juhul peab hiljem tegema valiku elujõulisema taime kasuks ja teise kõrvalt ära võtma.

«Ümber tuleks istutada ainult kõige ilusamad taimed. Ning kui muu ei aita, siis tuleb mõelda, et see väike taim, millest loobun, läheb ikkagi kompostiks ja tegelikult on kõik hästi. Kui ikka taim näeb natuke nadi välja, ega sellest siis asja ei tule,» nentis ta.

Lisaks turbatablettidele on olemas ka samal põhimõttel töötavad kookostabletid, mis on turbatablettidest mõnevõrra kallimad. Kookostablettide positiivne külg seisneb selles, et niiskust hoiavad need turbatablettidest kauem.

Mida suurem on taime pott, seda lihtsam on seda hooldada, kuna too ei kuiva nii kiiresti läbi. Luigase sõnul tuleks kastmisega olla hoolas, kuna sirav päike võib külve väga kiiresti läbi kuivatada.

«Külvikaste tuleks kasta põhja poolt, kuna juured on all. Samas ei tohi taimi jätta vee sisse ujuma – liigniiskus ei ole ka hea. Kõike peab olema parajalt,» selgitas Hansaplanti osakonnajuhataja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles