Seemnespikker: füüsal ja baklažaan

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Füüsal.
Füüsal. Foto: SCANPIX

Koos paprika ja tomatiga ootavad külvikalendri järjekorras füüsal ja baklažaan, kes samuti tahavad pikemat ettekasvatusperioodi.


Füüsal võlub oma salapäraga, baklažaan kutsub aiapidajat põnevale väljakutsele. Aianduskeskus Hansaplant tõi välja soovitused ja nipid nende köögiviljade kasvatamiseks.

Füüsal

Salapärane füüsal võlub oma ebatavalise iluga. Füüsali maitsvad viljad on väga dekoratiivsed ja meenutavad Hiina laternaid. Lisaks on füüsalit lihtne kasvatada – ta ei vaja erilist hoolt ja on isetolmlev.

Suurepäraste maitseomadustega ananassi maitset meenutavad viljad säilivad kaua ilma eriliste hoiutingimusteta. Iluaianduses ja köögiviljadena tuntud kultuursordid on aretatud Lõuna-Ameerikast ja Mehhikost pärinevaist liikidest.

Hansaplanti hooajakaupade osakonna juhataja ning füüsalite haldjas Eva Luigas on füüsaleid kasvatanud viimased 3-4 aastat.

«Kasvatama hakkasin puhtast sportlikust huvist. Füüsali kasvatamine tundus salapärane, võõras ja suure riskiga seotud tegevus. Sugugi vähetähtis ei olnud alustamise juures ka fakt, et mulle maitsevad füüsalid hullupööra, mul on väga raske end taltsutada, et mitte kõiki tordikaunistuseks laotud mamme aplalt suhu pista,» rääkis ta.

Luigas kinnitas, et füüsali kasvatamisega saab igaüks hakkama, sest ta kasvab täitsa ise. Kui seemned vähegi kvaliteetsed on, siis idanevad nad praktiliselt sajaprotsendiliselt, möönis naine.

«Ettekasvatatud füüsalid on mul saaki andnud nii kasvuhoones kui avamaal ja üllatus-üllatus – nad annavad järgmisel aastal isekülvi, kui mõni küps mari mulda satub. Soodsal soojal suvel saab ka isekülvist kasvanud taimedel saak küpseks. Seega peab nende kasvukohas rohimisega ettevaatlik olema, et pisitaimi umbrohu pähe välja ei roogiks. Avamaal kasvatades peaks füüsalile leidma päikesepaistelise ja tuulevaikse kasvukoha,» soovitas Luigas.


Eva Luigase soovitused füüsali kasvatamiseks

• Külvan seemned toakasvuhoonesse karpi, katan õhukese mullakihiga.
• Hoian külvid mõnusalt niiskena, kasutan kastmiseks aeg ajalt mereadrulahust (üks korgitäis liitrile veele).
• Pikeerin eraldi istutuspottidesse ainult kõige ilusamad ja tugevamad pisitaimed.
• Väetan orgaanilise väetisega.
• Annan taimedele spetsiaalse taimelambiga lisavalgust, siis ei veni nad välja.
• Istutan kasvuhoonesse või avamaale alles siis, kui öökülmade oht on möödas.


Baklažaan

Baklažaani tuntakse ka kui pommu ja munataime nime all. Paljude aiapidajate jaoks on baklažaani kasvatamine veel tundmatu ja kardetakse, et meie kliimas baklažaanid ei valmi. Kui aga baklažaani taimed varakult ette kasvatada, siis saavad viljad kasvuhoones kasvatades ilusasti küpseks.

Lisaks toob baklažaan mõnusat vaheldust kõigile köögiviljatoitude armastajatele, suvel grillides või mõnes ahjuroas. Näiteks Vahemeremaades süüakse baklažaani väga palju. Itaalias valmistatakse baklažaanist ja oliiviõlist suurepärast baklažaanikaaviari ja näiteks kreeklased kasutavad teda oma tuntuma rahvusroa moussaka koostises. Auväärt koht on baklažaanil ka India ja Aasia köögis.


Allikas: Hansaplant

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles