Eesti Post: internetist tellitud ravimite kättetoimetamine on keelatud

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Post.
Eesti Post. Foto: Elmo Riig / Sakala

Eesti Posti tolliterminalist on viimase poole aasta jooksul ravimiameti määratlusel tagasi saadetud ligi paarsada postipakki. Ainuüksi jaanuari kuus saadeti peale tollikontrolli läbimist sihtriikidesse tagasi 75 saadetist, neist 40 EL riikidesse ja 35 teistesse riikidesse.

Ravimiseaduse järgi on keelatud rahvusvahelistes postisaadetistes saata ja saada ravimeid, kui tehingu üks pool on juriidiline isik, näiteks internetipood.

Ravimite saatmisel eraisikute vahel ei nõua ravimiameti luba saadetised, milles on kuni viis avamata jaemüügipakendit. Kui aga see kogus on suurem, siis on paki kättesaamiseks tarvis teha avaldus, milles on märgitud, et tooted on saadetud eraisikult eraisikule ning mõeldud isiklikuks tarbeks. Avalduse põhjal annab ravimiamet loa postipaki kättesaamiseks.

Ravimitele kehtestatud piirangud ei laiene toidulisanditele ja neid võib interneti teel tellida. Kuid tuleb meeles pidada, et preparaadid, mida internetis reklaamitakse toidulisanditena (vitamiinid, taimsed tooted) võivad Eesti õigusaktide mõistes olla ravimid, mistõttu rakenduvad nende saatmisele ja vastuvõtmisele samad reeglid, mis ravimitelegi.

Seega on mõistlik enne, kui mingit toidulisandit internetist tellida, lasta määratleda preparaadi kuuluvus ravimite või toidulisandite hulka ravimiameti spetsialistide poolt. Ravimiamet selgitab, kas tegemist on ravimitega või mitte, andes kirjaliku määratluse.

Kui ravimiameti määratluse järgi on tegemist ravimitega, ei ole neid Eesti Postil võimalik kliendile üle anda. Interneti teel tellitud ravimite kättetoimetamine on Eestis keelatud.

Eraisikult eraisikule saadetud ravimeid võib olla kuni viis jaemüügipakendit; tablettide korral tähendab üks jaemüügipakend kuni 100 tabletti. Kui saadetises on pakendeid rohkem või pakendid ise on suuremad, tuleb eelnevalt taotleda ravimiametilt luba.

Riigid, kuhu saadetisi rohkem tagastatakse on Inglismaa, Holland, USA ja India. Täpsemat teavet ravimite posti teel saatmise kohta saab ravimiametist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles