Maximas küsitakse 5. märtsil kõigilt alkoholi- ja tubakatoodete ostjatelt dokumenti

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maxima kauplus Tallinnas.
Maxima kauplus Tallinnas. Foto: SCANPIX

Juhtimaks tarbijate ja jaemüüjate tähelepanu alaealiste tubaka- ja alkoholiprobleemile, korraldatakse Maxima kaupustes 5. märtsil kampaania, kus isikut tõendavat dokumenti küsitakse kõigilt alkoholi- ja tubakatoodete ostjatelt.


Tervise Arengu Instituudi poolt mullu suvel tehtud üle-eestilise alkohoolsete jookide prooviostlemise tulemus näitas, et 18-aastastelt noortelt ei küsitud isikut tõendavat dokumenti 71 protsendil ostude korral. 18-aastaselt dokumendi küsimine näitab instituudi hinnangul tõenäosust, kui palju küsitakse dokumenti või vanust 16- ja 17-aastastelt noortelt.

Sarnast tulemust näitas ka hiljutine Faktum & Ariko ostutest, kus kahel kolmandikul juhtudest ei küsinud müüja 18-aastaselt noorelt tubakatooteid müües dokumenti, kusjuures enam tehti seda spetsialiseeritud poodides ja bensiinijaamades.

Mõlemad uuringud näitavad selgelt, et alkohoolsed joogid ja tubakas on alaealistele kergelt kättesaadavad. Kuna kättesaadavuse vähendamist loetakse üheks alkohoolsete jookide tarvitamise ennetamise meetmeks, siis loodab Maxima, et ka see «eksperiment» aitab kaasa probleemile tähelepanu juhtimisele.

Olgugi, et ühepäevane, puudutab aktsioon suurt hulka tarbijaid, sest keti kauplusi külastab üle Eesti igal päeval ligi 130 000 inimest, kellest enam kui iga viies ostab alkoholi või tubakat.

Maxima loodab, et tarbijad suhtuvad sellise aktsiooni vajadusse mõistvalt ja ei pea dokumentide esitamist paljuks. Maxima teavitab oma kliente algavast kampaaniast ka ette.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles