Värsked lapsevanemad ei põlga kasutatud beebivarustust

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Beebi.
Beebi. Foto: SCANPIX

Tarbija 24 rääkis lastevanematega beebivarustuse teemal. Selgus, et lastevanematele sobib ka kasutatud kraam – eelkõige majanduslikel põhjustel.

8-kuuse Tuule ema Katri Jussi sõnul on olulised hoopis emotsioonid.

«Alguses mõtlesin, et ostan kõik uued asjad, aga mingi hetk taipasin, et ei ole mõttekas. Kasutatud asjad olid väga korralikud, uusi pole ju vaja. Kvaliteet oli oluline – korraliku vankri ostsime kasutatult ja selle raha eest oleks saanud mõne odavama uue vankri osta,» selgitas Juss.

Kindlasti pidid olema uued riided, mida Tuule sai selga vastsündinuna.

«Voodi ostsime ka uue – ma uskusin energiasse,» rääkis Juss.

17-päevase Lasse ema Jaana Hinno hindab suurimaks kulutuseks mähkmeid.

«Kuna mu õdedel olid lapsed, mõlemad ka poisid, siis pärandasid nad titakraami mulle edasi - voodi, vankri, turvahälli ja muu. Ise ostsin haiglast kojutoomise riidekomplekti ja vanniräti. Mõtlesin küll, et poes on nii palju armsaid asju, tahaks ka uusi. Samas, kuna ma olen üksikvanem, siis raha ei ole jalaga segada. Pealegi laps kasvab riietest nii kiiresti välja. Julgen arvata, et kokku kulutasin 50 eurot ja see on väga suur soodukas. Kvaliteet on oluline, aga kuna ma sain õdedelt asjad, siis ma ju tean, kui palju neid kasutatud on.»

11-kuuse Gregori ema Kadri Kaugerand räägib aga, et uuena ostis vankri (380 eurot), voodi (umbes 100 eurot), kummuti (58 eurot), turvahälli (75 eurot). Sinna juurde võib liita veel paarsada eurot erinevatele pudinatele. Apteegis kulub päris palju raha: vitamiinile, kreemidele, salvile.

Riided ostis lapsele vanaema. Suguvõsas on sündinud päris palju lapsi ja nii saadi ka nende korralikumad rõivad endale.

«Väga kallid on lapse talveriided, need maksavad kuni 100 eurot tükk. Mina kasutasin algul ka marlimähkmeid. Neid vahetada ei olnud probleem. Praegu kasutan tavalisi. Olen selline ema, kes vaatab sooduspakkumisi ja ostab siis. Uuena ostsime kogu turvavarustuse,» selgitab Kadri.

Taneli ja Beriti ema Triin Pill ütleb, et kuna jäi juba suvel koduseks, aga laps pidi alles novembris sündima, siis oli aega šopata. Peamiselt ostles ta kaltsukates. «Parimad teise ringi poed on väikelinnades. Tallinnas on enamikus poodides asjad ülehinnatud. Võib öelda, et 85 protsenti minu tütre riietest on kasutatuna soetatud.»

Vankrit otsis naine kaua. «Mul polnud mingeid imetingimusi - tahtsin head vedrustust, 4 suurt ratast ja korviga mudelit. Kuude kaupa kammisin müügiportaale, kuid kahjuks ei leidnud sobivat. Kui laps juba ära sündis (veidi enne õiget aega), siis polnud enam aega otsida ning saime ühest kauplusest uuena 300 euro eest täpselt meie vajadustele vastava käru. Lapse voodi tegi üks tuttav. Ostsin veidi värve ja pintsleid ning koos suurema lapsega tuunisime beebile ülimalt ägeda magamisaseme,» kirjeldab Triin.

Ta lisab: «Voodipesu tarbeks panime tööle vanaema, kes vuristas õmblusmasinaga terve posu ilusaid linasid ja tekikotte. Mul on beebi kandmiseks üks peene kaubamärgiga kõhukott. Selle soetasin uuskasutuskeskusest 2 euro eest. Beebipoes nägin, et uuena maksab 65 eurot. Ostsin pisitütrele valmis ka uhke roosa vanni. Kui beebi sündinud oli ja esimest korda teda vannitasime, selgus, et vann on liiga kobakas ja raske ning kasutusele läks plaan B - juba aastaid vana pisike pesukauss, mis sobis igati.»

Triin Pill arvutas kokku esemete maksumuse:

Kuna kasutatud riiete hindasid pole kokku löönud, arvestasin, et

umbkaudselt kulus beebi n-ö stradipaketi soetamiseks:

vanker 255€

turvahäll 20€

vann 8€

mängumatt 10€

lamamistool 10€

kõhukott 2€

uued riided 100€ (seal sees ka riideid, mida suuremana kannab, st

praegu veel suured)

võrevoodi 40€

madrats 20€

voodipesu materjal 15€

Muud tarbed (esmased mähkmed, vatitikud, vitamiin jms) 25€

Sellele lisanduvad kasutatud riiete hinnad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles