Adik Levin: last tuleks aastaseks saamiseni rinnapiimaga toita

Sirje Niitra
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Rinnaga toitmise Eesti komitee juhi, tuntud lastearsti Adik Levini sõnul tuleks hoiduda alla aasta vanusele lapsele kunstliku toidu andmisest ja beebit rinnapiimaga toita.


Levini sõnul tõstatas Postimees 5 märtsil ilmunud artiklis «Lapse sünd lööb eelarvesse augu» väga õige ja aktuaalse küsimuse meie poliitikutele.

«Nende kaitseks peab aga nentima, et emapalga sisseviimine 18 kuu ulatuses oli väga jõuline samm. Võrreldes paljude riikidega on see hea stiimul aidata peresid lapse saamisel. Sellegipoolest on vaja enne lapse sünnitamist kaaluda, kas perekond on suuteline andma oma vastsündinule inimväärika elu,» lausus ta.

Levini sõnul on artiklis toodud kulutuste nimekirjas ka luksuslikke esemeid. Eraldi soovis ta pöörata tähelepanu igapäevaste kulutuste juures lapse kunstlikule toidule kulutatud rahale. Artiklis toodud 13 eurot teeb kuus 390 eurot, mis on tema hinnangul kõvasti üle pakutud.

Rinnaga toitmise komitee soovitab vastsündinu ja imiku toitmiseks mitte kasutada kunstlikke toitusid ja hoidma last aasta jooksul kindlasti emapiima toidul. «Millegipärast oleme ära unustanud, et ema rind on alati käepärast, see on loomulik toit, meeldivalt pakitud, steriilne ja, mis väga tähtis, võrreldes kunstliku toiduga odav,» tõdes Lavin.

Ta lisas, et küllaltki soliidne summa kulutatakse pudelite ja luttidele ning kahtlaseks jääb ka purgitoitude ja putrude nii suur vajadus.

Vastloodud komitee tegevuse hindas Levin väga vajalikuks, kuna probleem on tõsine. «Meie emadel on kindlasti kõrge motivatsioon toita oma last rinnast, kuid kahjuks keskkond ei soodusta seda,» tõdes ta ja lisas: «Oleks väga hea kui meie kõik peaks meeles, et rinnaga toitmine tagab lapse bioloogilise, füüsilise ja vaimse tervise.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles