Perearstid pääsevad tüütust lisatööst

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome arstide keskmine brutokuupalk on 6543 eurot.
Soome arstide keskmine brutokuupalk on 6543 eurot. Foto: SCANPIX

Riigikogu võttis täna vastu seadusemuudatuse, mille kohaselt käivitub perearstide töö lihtsustamiseks 1. juunist elektrooniline terviseandmete edastamise süsteem puude raskusastme ja püsiva töövõimetuse määramiseks.

Kui seni pidid perearstid tegema topelttööd, et edastada puude raskusastme ja püsiva töövõimetuse tuvastamiseks vajalikke dokumente, siis alates 1. juulist saavad nad seda teha elektrooniliselt. Tüli puudedokumentide vormistamise üle on olnud nii äge, et sel suvel ähvardasid perearstid nende dokumentide vormistamise üldse lõpetada. Sama ähvardati teha ka tänavu 1. märtsist, kuid siis leidsid sotsiaalministeerium ja perearstid siiski ühise kokkuleppe.

«Eesti Perearstide Seltsi ja sotsiaalministeeriumi koostöökokkuleppe kohaselt päritakse edaspidi ekspertiisiks vajalikud isikute terviseandmed tervise infosüsteemist. Kui andmed on infosüsteemis piisavad, saab otsused nende põhjal vormistatud. Kui andmed ei ole piisavad, palutakse perearstilt puuduolev info,» selgitas sotsiaalminister Hanno Pevkur seadusemuudatust. Minister loodab, et muudatused lihtsustavad ühelt poolt perearstide tööd ja teiselt poolt paranevad märkimisväärselt andmed tervise infosüsteemis, mida patsiendid siis soovi korral ka ise näha saavad.
Sotsiaalkindlustusameti ekspertarstidele ja ekspertiisiga tegelevatele ametnikele luuakse tervise infosüsteemi juurdepääs puude raskusastet ja/või püsiva töövõimetuse tuvastamist soovivate isikute terviseandmetele.

Muudatused vähendavad tervise infosüsteemiga liitunud ning sinna isikute terviseandmeid edastavate pere- ja eriarstide töökoormust. Nii saab arst hoida kokku aega, mis muidu kuluks puude raskusastme, lisakulude ning püsiva töövõimetuse tuvastamise ekspertiisi aluseks olevate terviseseisundi kirjelduse vormide täitmiseks ja esitamiseks. Terviseandmete elektrooniline menetlus ei muuda puude raskusastme ega püsiva töövõimetuse taotlemise ja tuvastamise protsessi inimese jaoks.

Muudatuste tulemusena luuakse tervise infosüsteemis elektrooniline terviseseisundi kirjeldus. Muudatuste rakendumise eeldus on see, et raviarsti poolt tervise infosüsteemi saadetud terviseandmed on kirjeldatud piisava põhjalikkusega, mille alusel on sotsiaalkindlustusametil võimalik teha puude raskusastme ja püsiva töövõimetuse tuvastamise otsus.

Sotsiaalkindlustusametile jääb õigus isiku tervise kohta käivaid andmeid raviarstilt vajadusel juurde küsida juhul, kui tervise infosüsteemis olevad andmed on ekspertiisiks ebapiisavad. Paralleelselt säilitatakse võimalus edastada isiku tervislikku seisundit kirjeldavad andmed terviseseisundi kirjelduse vormil.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles